Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Erä

Suden viitearvolaskelmissa paljastui ohjelmointivirhe – ministeriö korjaa asetusmuistiota, mutta suunnitelmat eivät muutu ja metsästyskiintiö säilyy samana

20 suden metsästyskiintiö ei ole perustunut viitearvolukuihin, vaan Luken kanta-arvioon susikannan koosta, toteaa ministeriön neuvotteleva virkamies.
Petteri Kivimäki
Ulkopuolinen, kansainvälinen asiantuntijaryhmä arvioi viitearvotyökalun kehittämisen ja -työn kokonaisuuden alkuvuodesta 2022.

Luonnonvarakeskus (Luke) on havainnut ohjelmointivirheen suden suotuisan suojelutason viitearvolaskelmissa. Laskelmia käytettiin asetuksessa suden kannanhoidollisesta metsästyksestä.

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) korjaa maanantaina lausunnoille lähtenyttä asetusmuistiota. Ministeriö ei muuta asetusta eikä keskeytä sen valmistelua, vaan hyödyntää susikannan suotuisan suojelutason viitearvon määrittelyyn toista mallia.

Nyt toimintamallina sovelletaan pienimpään elinvoimaiseen populaatioon ja kertoimeen perustuvaa mallia. Samaa mallia sovelletaan myös Ruotsissa.

Sen perusteella susikannan suotuisa suojelutaso on kaksi kertaa pienin elinvoimainen populaatio. Ohjelmointivirhe ei ole vaikuttanut pienimmän elinvoimaisen susikannan määrittelyyn tai reviirien lukumäärää koskevien viitearvojen laskentaan, kertoo Luken ohjelmajohtaja Katja Holmala.

Luken alustavan arvion mukaan Suomen pienin elinvoimainen populaatio on 14 susilaumaa. MMM arvioi Ruotsin tavoin, että suotuisa suojelutaso olisi näin olleen Suomessa 28 laumaa.

Kanta-arvion mukaan maaliskuussa susilaumoja oli 28, jonka lisäksi reviirin merkanneita susipareja oli 20.

MMM:n neuvotteleva virkamies Sami Niemi kertoo, että Luken väliraportin perusteella ensimmäinen ajatus oli ollut valita pienimpään elinvoimaiseen populaatioon ja kertoimeen perustuva malli. Valituksi tuli kuitenkin Luken kehittämä riskiin ja perhelaumoihin perustuva päätöksentekomalli, jota hyödynnettiin asetuksen valmistelussa.

Asetusmuistiota muutetaan siis vain päätöksentekomallia koskevilta osin. Asetuksessa esitetty 20 suden metsästyskiintiö ja sen rajaus neljään laumaan säilyy.

"20 suden metsästyskiintiö ei ole perustunut viitearvolukuihin, vaan Luken kanta-arvioon susikannan koosta", toteaa Niemi.

Ohjelmointivirhe havaittiin Lukessa tiistaina, kun viimeisimpien simulaatiotulosten kuvaajia tarkasteltiin ja havaittiin epäloogisuus. Virheen seurauksena työkalu tuotti liian pienet viitearvot perhelaumojen määrälle.

Holmala korostaa, että ohjelmointivirheessä tai missään siihen liittyvässä ei ole tarkoitushakuisuutta. "Virhe paljastui sattumalta ja olemme erittäin pahoillamme virheestä", sanoo Holmala.

"Työ on edelleen vahvasti kehitysvaiheessa, eivätkä työkalut ole lopullisia, vaan prototyyppejä. Kun viitearvotyö ensi vuoden syksyllä valmistuu, luvut ovat todennäköisesti erilaisia kuin nyt. Mutta sitä emme pysty sanomaan, kuinka paljon."

Ulkopuolinen, kansainvälinen asiantuntijaryhmä arvioi työkalun kehittämisen ja viitearvotyön kokonaisuuden alkuvuodesta 2022.

Lue lisää:

Vihreät vastustavat susien kannanhoidollista metsästystä

Suden kannanhoidollinen metsästys aiotaan aloittaa tänä talvena – metsästyskiintiöksi esitetään 20 sutta neljästä eri laumasta

Lue lisää

Poliisi lopetti suden Kankaanpäässä tiistaina – pyöri toistuvasti tuotantoeläintilan pihapiirissä

Video: Susi hätyyttää hieholaumaa laitumella – "Ei pidä kuvitella, että syötämme eläimiä tarkoituksella susille"

Metsästäjäliitto: Sudenmetsästyksen voitava jatkua maaliskuun loppuun – "Lisääntymisaikaa ei ole tarpeen erityisesti huomioida"

Ministeriö esittää kahdeksan ahman metsästyskiintiötä – viime vuoden kiintiö oli yhtä suuri ja siitä ammuttiin neljä eläintä