LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Erä

Eräkirjoille on yhä oma lukijakuntansa, mitään suuria massoja kirjoilla ei tavoitella

Kustantamo Myllylahti Oy:lle tarjotaan eniten eränovellikokoelmia, jotka ovat sekä tieto- että tunnelmapohjaisia, kertoo toimitusjohtaja.
Sari Penttinen
MT kysyi eräkirjojen julkaisemisesta yhteensä seitsemältä kustantamolta, joista kaksi vastasi.

A. E. Järvinen on kotimaisen eräkirjallisuuden klassikkokirjailija, jonka tunnelmoinnit kairoilta viehättävät monia. Järvisen kuolemasta on kulunut jo lähes 60 vuotta. Riittääkö uusille eräkirjoille lukijoita, kirjoittajia ja kustantajilla kiinnostusta kustantaa kirjoja?

Kirjankustantamo Karisto Oy:lle eräaiheisia käsikirjoituksia tarjotaan lähes yhtä paljon kuin ennenkin: erätarinoita, kalastusta, metsästystä ja luonnossa liikkumista.

”Eräkirjojen myynti on valitettavasti vähentynyt. Kysyntä on viime vuosina pienentynyt ja keskittynyt isojen kaupunkien ulkopuolelle”, kertoo Kariston liiketoimintapäällikkö Mika Kotilainen.

Kehityksen seurauksena Kariston kustantamien eräkirjojen määrä on vähentynyt muutamalla kirjalla viime vuosien aikana. ”Perinteiset kalastus- ja metsästysaiheet ovat pitäneet pintansa ja ne kiinnostavat.”

Karisto aikoo jatkaa eräkirjojen julkaisemista, mutta pienemmällä vuosittaisella nimikemäärällä.

Kustantamo Myllylahti Oy:n kustantamien eräkirjojen määrä ja myyntimäärät ovat säilyneet samansuuruisina viime vuosina, kertoo toimitusjohtaja Lassi Junkkarinen.

Junkkarinen sanoo, että eräkirjoille on oma lukijakuntansa, mitään suuria massoja näillä kirjoilla ei tavoitella.

Eräkirjojen käsikirjoituksia saapuu Myllylahdelle melko tasaiseen tahtiin, vuosittainen tarjonta on ollut jopa hieman kasvussa.

Eniten tarjotaan eränovellikokoelmia, jotka ovat sekä tieto- että tunnelmapohjaisia. ”Vahvatunnelmaiset teokset, jotka pohjautuvat aitoihin kokemuksiin ja joissa faktat ovat kohdallaan”, kuvailee Junkkarinen kiinnostavimpia käsikirjoituksia.

Hänen mukaansa metsästysaiheiset käsikirjoitukset läpäisevät julkaisuseulan useammin kuin kalastusaiheet.

”Koska tarjontaa riittää, karsinta on tiukkaa ja moni hyväkin ehdokas jää valitsematta. Pidämme riman korkealla ja julkaisemme eräkirjoja entiseen malliin tulevinakin vuosina.”

MT kysyi eräkirjojen julkaisemisesta yhteensä seitsemältä kustantamolta, joista kaksi vastasi.

Lue lisää:

Rajaseudun karhunpyynti ja suurriistakoirat ovat kuhmolaisen Jorma Kettusen esikoiskirjan pääosassa – "Ilman koiria metsästyksestä puuttuu jotain"

Lue lisää

Jaska Salonen on perustanut Eräkirjallisuus-ryhmän Facebookin ja hän näkee perinteisellä kirjallisuudenlajilla myös äänikirja-potentiaalia – "Mikä on parempi paikka kuunnella eräkirjaa kuin passissa tai kytiksellä"

Rajaseudun karhunpyynti ja suurriistakoirat ovat kuhmolaisen Jorma Kettusen esikoiskirjan pääosassa – "Ilman koiria metsästyksestä puuttuu jotain"

Kirja-arvio: Tarinat ovat erämiehen aarteita

Kirja-arvio: Adam Mykkäsen eräkirjassa saa tuntumaa siitä, millaista suurriistan nukutus ilman nuijaa oikeasti on