Hevoset

Hevosopiston johto nyt kokonaan vaihdettu – rehtori-toimitusjohtaja erosi

Omistajien kannat yhtiön tulevaisuudesta ovat hajallaan. Hevosjärjestöjen edustajat hoitavat toimitusjohtajan ja rehtorin tehtäviä toistaiseksi.
Kimmo Haimi
Rehtori-toimitusjohtaja Pauliina Mansikkamäki johti Hevosopiston hankalaa talouskuuria vajaat neljä vuotta. Sitä ennen hän toimi reilun vuoden rehtorina.

Hevosopiston hallitus ja rehtori-toimitusjohtaja Pauliina Mansikkamäki päätyivät ratkaisuun, että Mansikkamäki ei jatka koulutusyhtymän johdossa. Hevosopisto on hevosurheilun valtakunnallinen valmennuskeskus ja alan suurin oppilaitos.

"Lähdemme nyt rohkeasti kehittämään Hevosopistoa eteenpäin ja se tarvitsee lisää uusia voimia ja energiaa", toteaa perjantaina hallituksen puheenjohtaja Laura Airaksinen tiedotteessa.

Mansikkamäki on vapautettu tehtävistä perjantaista alkaen.

"Näkemykseni ja uuden hallituskokoonpanon näkemykset eroavat vahvasti sen suhteen, miten yhtiötä pitäisi johtaa ulos vallitsevasta talouskriisistä ja mikä on polku, johon yhtiötä pitää tulevaisuudessa viedä", Mansikkamäki kommentoi MT:lle.

Hän arvioi, että on kaikkien kannalta parempi, kun tähän päädyttiin.

"Erilaisia näkemyksiä yhtiön ympärillä on ollut jo pidemmän aikaa", Mansikkamäki kuvaa sanansa tarkoin asetellen.

Myös Airaksinen kuvaa tiedotteessa asiaa samoin: "Meillä oli yhteinen näkemys siitä, että tämä ratkaisu on molempien osapuolinen kannalta tässä tilanteessa paras. Kiitämme Pauliinaa kuluneista vuosista ja lähdemme eteenpäin myönteisessä ilmapiirissä."

Mansikkamäki tuli opistolle ensin rehtoriksi vuonna 2016 ja vuodesta 2017 hän on toiminut myös toimitusjohtajana.

Hän toivoo Hevosopistolle ja sen henkilökunnalle hyvää, joskin myös arvioi tilanteen jättävän jälkensä, joiden hoito vie aikaa.

Yhtiön vuosien kuluessa kertynyt taloustilannetta ja rakennusten korjausvelkaa saatiin Mansikkamäen ja edellisen hallituksen kaudella käännettyä parempaan suuntaan ainakin vuoden 2019 tilinpäätöslukujen valossa.

Sitten tuli koronapandemia. Sen vuoksi opetus siirtyi etänä tehtäväksi ja tapahtumat ovat olleet tauolla, mikä on uudelleen vaikeuttanut yhtiön taloutta. Koulutusyhtiön koko henkilökunta on lomautettu kahteen kertaan koronan alkamisen jälkeen.

Hevosopistoa johdetaan siirtymäajan hallituksen voimin.

Vt. toimitusjohtajana toimii hallituksen varapuheenjohtaja, KTM Juha Lyyski ja vt. rehtorina hallituksen jäsen KTM, ammatillinen opettaja Kaisa Kähö.

"Hallitus tulee käynnistämään uuden toimitusjohtajan valintaprosessin heti, kun yhtiö tilanne on siihen valmis", todetaan tiedotteessa.

Viiime viikolla Airaksinen kertoi tiedotteessa, että omistajien pyytämä toiminnan tarkastus on käynnissä.

Pauliina Mansikkamäen johtamistapaan kohdistettiin viime syksynä syytöksiä, joista kanneltiin yhtiön omistajille. Asiaa selvitettiin pitkin talvea ja aluehallintovirastoonkin tehtiiin tammikuun lopussa ilmoitus, joka ei kuitenkaan johtanut ainakaan johtamisen osalta toimenpiteisiin.

Tilanne on johtanut myös näkemyseroihin koulutusyhtymän omistajien välillä. Yhtiön omistavat valtio, Suomen Ratsastajainliitto (SRL), Suomen Hippos ja yhden neljänneksen tasaavat Forssan kaupunki sekä Jokioisten ja Ypäjän kunnat.

Hallituksesta poistuivat viime viikolla kahden omistajan edustajat, valtiota edustanut Petri Puhakainen ja Forssan kaupungin Jari Kesäniemi. Kumpikaan omistaja ei ole nimennyt tilalle uutta edustajaa, joten päätös toimitusjohtajan erottamisesta tapahtui vain osan omistajien päätöksellä.

Valtion omistajaohjausta hoitaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Sen edustaja, hallitusneuvos Rami Sampalahti ei silti kommentoi toimitusjohtajan vaihtumista. Yhtiölain mukaisesti hallitus päättää, tiedottaa ja vastaa päätöksistään.

Sampalahden mukaan valtio selvittää kuitenkin omistajaohjauksen puitteissa pikaisesti tilannetta. "Sen jälkeen ryhdytään toimenpiteisiin."

Varhaistettu yhtiökokous vaihtoi puheenjohtaja Thomas Steniuksen Laura Airaksiseen maaliskuun alussa. Sen jälkeen on käytännössä odotettu, milloin myös Steniuksen kanssa koulutusyhtiön taloutta tasapainottamaan pyrkinyt Mansikkamäki saa tai päättää itse lähteä.

Johdon kaksi muuta keskeistä tehtävää hoitanutta, talous- ja hallintojohtaja Teemu Rämö ja markkinointi- ja viestintäjohtaja Suvi Louhelainen erosivat itse maaliskuussa.

Koulutusyhtymän johto on siis erittäin harvinaislaatuisessa tilanteessa, kun kaksi omistajaa eivät halua enää täyttää yhtiökokouksessa sovittua paikkaansa hallituksessa.

Hallituksen jäseniä ovat Suomen ratsastajainliittoa edustavien Airaksisen ja Jukka Koiviston lisäksi Suomen Hippoksesta Anne Laitinen ja Lyyski, Jokioisten kunnasta Jukka Matilainen ja Ypäjältä Kähö.

Avoimena on myös se, että helmikuun alussa Thomas Stenius kertoi, että poliisille jätettiin rikosilmoitus tapahtumista ennen yhtiökokousta.

Lue myös:

Valtion ja Forssan kaupungin edustajat erosivat Hevosopiston hallituksesta

Hevosopiston uusi puheenjohtaja Laura Airaksinen myöntää koulutusyhtiön sisäiset vaikeudet – Avi ei löytänyt puututtavaa yksittäisten johtajien toimintatavoissa

Hevosopiston talouskamppailu jatkuu toista vuosikymmentä – ainakin kuudet yt-neuvottelut sitten vuoden 2013

Uutistausta: Hevosopistolla ratkaisujen maanantai – "ongelmat eivät katoa, vaikka johtoon tulisikin vaihdoksia"

Hevosopiston johto tehnyt vuorostaan valituksen Aviin ja myös rikosilmoituksen poliisille

MT Hevoset
Lue lisää

Valtion ja Forssan kaupungin edustajat erosivat Hevosopiston hallituksesta – hallituksen puheenjohtaja Laura Airaksinen ei halua kommentoida keskeneräistä tilannetta

Forssan Lehti: Hevosopistolta lähtee nyt talous- ja hallintojohtaja

Suvi Louhelainen jättää Hevosopiston – toivoo koulutusyhtiön työntekijöille ja johdolle "työrauhaa keskittyä olennaiseen"

Hevosopiston uusi puheenjohtaja Laura Airaksinen myöntää koulutusyhtiön sisäiset vaikeudet – "Kaikki energia ja voimavarat pitää silti nyt pystyä kohdentamaan luottavaisesti kohti tulevaa"

MT Hevoset