Hevoset

Seinäjoki valmiina kuninkuusraveihin, mutta korona aiheuttaa epävarmuutta – lipunmyynti menossa oikeaan suuntaan, mutta portillekin jää

Seinäjoen ravikeskuksella on viime vuoden järjestelyistä paljon kuluja, joita ei tuhannella myydyllä lipulla katettu. Nyt pitäisi siis kattaa kahden vuoden kustannuksia.
Johannes Tervo
Seinäjoen ravikeskuksen puheenjohtaja Esa Nuottivaara kertoo, että viime vuoden lipputuloilla katettiin vain varsinaisten kuninkuusravipäivien välittömät menot. Tämän vuoden pitäisi siis onnistua niin, että myös viime vuodelta taseessa siirtyneitä menoeriä saataisiin katettua ja lainoja maksettua.

”Olemme puolentoista vuoden ajan tehneet monta uutta suunnitelmaa kunkkareiden läpiviemiseksi. Nyt pääsemme vihdoin tositoimiin”, toteaa Seinäjoen ravikeskuksen toiminnanjohtaja Jyri Saranpää.

Vaikka puitteet ovat valmiina ja tositoimet voivat alkaa perjantaina, radalla ollaan silti hieman epäröivin miettein muutama päivä ennen h-hetkeä.

”Lipunmyynti on kehittynyt viime päivinä hiljalleen oikeaan suuntaan. Vaikea sanoa, jättääkö moni vanhan tavan mukaisesti lipun ostamisen portille”, Saranpää aprikoi.

Kuluvan perinteisistä suurkilpailuista niin Suur-Hollola-ajo kuin St Michel-viikonloppu ovat jääneet selvästi edellisvuosien yleisömääristä.

Vaikka Seinäjoen seudulla koronatilanne on rauhallinen, Saranpää tietää, että muun Suomen koronatilanne vaikuttaa varmasti lähtöpäätöksen tekemiseen.

”Tämän vuotisten kuninkuusravien järjestämiseen vaikuttaa monta ulkoista seikkaa, emmekä voi vastata niihin kaikkiin.”

”Tulemme järjestämään hienot kuninkuusravit. Olemme tehneet voitavamme, jotta yleisö viihtyisi paikan päällä. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tiensä paikan päälle", Saranpää silti painottaa.

Valmisteluiden osalta Jyri Saranpää on tyytyväinen. Viime päivinä on ohjelmassa pääasiassa viimeistelyä.

”Kuninkuusraveihin valmistautuminen talouden suhteen ei ole ollut helppoa. Esimerkiksi tilapäisrakenteista jouduimme päättämään jo jokin aika silloisen epidemiatilanteen mukaisesti. Niistä aiheutuvat kustannukset lankeavat maksettavaksi tapahtuman toteutuneesta yleisömäärästä huolimatta”, hän muistuttaa.

Ravikeskusta pyörittävän Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitonpuheenjohtaja Esa Nuottivaara kertoi MT:n kuninkuusraviteemassa (MT 14.7.), että raviradan talouden kannalta on oleellista, että yleisö löytäisi nyt paikalle. Viime vuonna syntyneitä kustannuksia järjestelyistä siirtyi tänä vuonna maksettaviksi.

Viime vuodelta talous jäi tappiolliseksi. Yleisöä voitiin ottaa kumpanakin päivänä 500 lipun maksanutta plus kutsuvieraat.

”Tapahtumapäivät saatiin ”plus-miinus-nolla” -tasolle kulujen suhteen. Mutta mitä satsauksia oli tehty infraan, ne siirrettiin sellaisenaan taseeseen tälle vuodelle. Niille ei siis saatu vastinetta.”

Se tarkoittaa myös, että valmisteluihin otettujen lainojen lyhennys siirtyi eteenpäin. Nuottivaaran mukaan onneksi pankilta saatiin jatkoaikaa.

Lyhytaikaisesta rahoituksesta osa lankeaa siis maksuun heti, kun heinä–elokuun vaihteen tapahtuman tilit on tänä vuonna saatu kasaan. Osalla takaisinmaksu ajoittuu muutamalle vuodelle eteenpäin.

Seinäjoen kaupunki omistaa ravikeskuksen tontin ja kiinteistöyhtiössä kaupunki on ravikeskusta pyörittävän Etelä-Pohjanmaan hevosjalostusliiton kanssa osakkaana.

Kaupungilta on Nuottivaaran mukaan saatu normaalia tapahtumajärjestäjille annettavaa avustusta markkinointiin. Lisäksi jo ennen viime vuoden kuninkuusraveja katsomorakennukseen tehtiin remonttia. Kaupungin avustuksella valmistui invahissi.

Näin isoa tapahtumaa pitää valmistella jo useampi vuosi ennalta. Nyt ollaan siis selkä seinää vasten:

”Aika paljon on tehty satsauksia rakenteisiin. Jos nyt ei saada lippuja myytyä, tulee vaikeuksia”, Nuottivaara myöntää.

Asetelmaa tiukentaa se, että viime vuonna Seinäjoen ravikeskus sai kuninkuusraveille normaalisti myönnettävän korkeamman valtion toimintatuen. Se oli kertaluontoinen ja tälle vuodelle lisätukea ei tullut.

MT on Seinäjoen kuninkuusravien yhteistyökumppani.

MT Hevoset
Lue lisää

Oikeilla jäljillä

Vermossa hurjannäköinen onnettomuus – katso kuvasarja hevosen pillastumisesta

Estepuomeja hevosille syntyy Timo Heinemaan pajalla Janakkalassa – "esteiden suunnittelu on luovaa työtä"

"Tälläkin hetkellä olen ainoa ruotsalainen suomalaisten joukossa" – Lisa Mannberg arvostaa Petri Salmelaa ja Mika Forssia

MT Hevoset