Pieni osa koululaisista jää kotiin loppukuuksi – koulukyydit järjestyvät niitä tarvitseville - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Pieni osa koululaisista jää kotiin loppukuuksi – koulukyydit järjestyvät niitä tarvitseville

Kouluissa tehdään erityisjärjestelyitä koronatartunnan riskin pienentämiseksi.
Petri Jauhiainen
Peruskoulut avaavat ovensa torstaina viikkojen kiinniolon jälkeen. Monissa lukiossa jatketaan yhä etäopetuksessa.

Opetusalan Ammattijärjestön OAJ on arvioinut, että 10–20 prosenttia oppilaista saattaa jäädä kotiin, kun koulut aukeavat torstaina loppukuuksi.

Monet vanhemmat ovat haluttomia päästämään lapsiaan kouluun koronaviruksen tartuntavaaran vuoksi. Muun muassa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on todennut, että maatalousyrittäjät pelkäävät lastensa sairastuvan ja tartuttavan koko tilan väen vuoden kiireisimpänä aikana.

MT tiedusteli kunnista arvioita, kuinka suuri osa oppilaista on jäämässä kotiin koulujen alettua. Vastauksia saatiin seuraavista kunnista: Kauhava, Ruovesi, Mynämäki, Hartola, Vaala, Ranua ja Savukoski.

Sekä Ruoveden että Savukosken kunnissa uskotaan, että kouluun tulee noin 90 prosenttia oppilaista.

"Suurin osa kotiin jäävistä oppilaista tai heidän perheenjäsenistään kuuluu riskiryhmään", sanoo Ruoveden sivistystoimenjohtaja Aila Luikku.

Ranualla oppilaista näyttäisi jäävän kotiin vain 5 prosenttia ja Hartolassa sekä Vaalassa poissaoloanomuksia on tullut vain jokuselta oppilaalta.

Kauhavan kaupungin opetuspäällikkö Atte Hotti huomauttaa, että huoltajat tekevät nyt poissaoloanomuksia, jolloin lapsille ei järjestetä kotiopetusta: "Yhtään kotikouluilmoitusta ei koronan vuoksi ole tullut. Yleensähän lapsi otetaan kotikouluun vähintään koko lukuvuodeksi."

Hotin mukaan Kauhavalla poissaoloanomuksia on tullut "tosi paljon". Tiistaihin mennessä määrää ei ollut vielä laskettu yhteen.

Perusopetuslain mukaan peruskoululaiset voivat jäädä pois koulusta vain erityisluvalla. Koulut päättävät itse poissaololupien myöntämisestä.

Kouluissa tehdään erityisjärjestelyitä tartuntariskin pienentämiseksi. Ruokailua porrastetaan ja osa oppilaista syö luokkahuoneissaan. Monin paikoin lukiot jatkavat etäopetusta, joten lukioiden tiloja hyödynnetään peruskoululaisten opetuksessa.

Ranuan kunnan sivistystoimenjohtaja Aku-Petteri Luiro kertoo, että luokat jaetaan pienempiin opetusryhmiin ja osa oppilaista siirretään lukion ja kristillisen kansanopiston tiloihin.

Kyselyn mukaan koulukyydit järjestyvät kaikille niitä tarvitseville. Ranualla kuljetukset ajetaan kahdessa vuorossa siten, että oppilaita istuu vain joka toisella istumapaikalla.

Mynämäen kunnan kasvatus- ja sivistysjohtajan Susan Porkan mukaan siivousta ja desinfiointia tehostetaan.

Monessa koulussa järjestetään mahdollisuuksien mukaan opetusta ulkona. Vaalan koulukeskuksen rehtori, sivistysjohtaja Tapani Karhu kertoo, että joka päivä yksi luokista opiskelee koko päivän ulkona tai retkeilee.

Lue myös:

Koulukyytejä turvataan hyvällä hygienialla – taksikuljetuksissa henkilöautolla suositeltavin oppilaan sijoituspaikka on takapenkin oikeassa reunassa

Alakoulun opettaja etäkoulusta: "Nyt olen saanut aitiopaikalta keskittyä oppilaan edistykseen"

Lue lisää

"Suhteessa siihen kriisiin, joka odotti nurkan takana, onnistuimme loppujen lopuksi hyvin", MTK:n Marko Mäki-Hakola summaa kuluneen kesän kausityövoimatilanteen

Suomessa 59 uutta koronatartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia maanantain jälkeen

Viina ei virtaa Virossa enää pikkutunneille saakka – alkoholin yömyynti kielletään koronatartuntojen vuoksi

Korona- pandemia vahvistaa otettaan