Ihmiset & kulttuuri

Nuori ja menevä maajussi Aleksi Kortesalmi kaipaa vierelleen kumppania: "Se on kovin yksinäistä, jos lehmät ovat ainoat keskustelukumppanit päivästä toiseen"

Ranualaisella Kortesalmella on kiikarissa huumorintajuinen, sosiaalinen, iloinen ja maanläheinen nainen. Hän on mukana MTV3-kanavalla esitettävässä Maajussille morsian -ohjelmassa.
Saku Tiainen
22-vuotias ranualainen maitotilan isäntä Aleksi Kortesalmi etsii itselleen emäntää Maajussille morsian -ohjelmasta.

22-vuotias ranualainen maitotilan isäntä Aleksi Kortesalmi etsii itselleen kumppania Maajussille morsian -ohjelmasta. 12. kausi pyörii parhaillaan televisiossa MTV3:lla.

Kortesalmi osti itselleen maatilan lapsuusmaisemistaan ja tilanpito alkoi elokuussa 2018. Ranualla Aleksilla on hoidettavana noin 40 lehmän navetta nuorkarjoineen. Peltoa on 120 hehtaaria.

Kaverit houkuttelivat Kortesalmea pitkään Maajussille morsian -ohjelmaan.

"Kun tuotantoyhtiöstä tuli puhelu, mietin, että miksipäs ei. Harvoin sitä saa näin laajalta alueelta etsiä kumppania. Ohjelman tekeminen oli ikimuistoinen kokemus. Minulle ei varmasti tule toista samanlaista kesää."

Koronaviruksen vuoksi Maajussille morsian -ohjelman kuvaukset siirtyivät keväällä muutamalla viikolla. Treffeillä piti myös alkuun noudattaa metrin turvaväliä.

"Esittelyjakson kuvauspäivästä en muista mitään, koska jännitti niin kauheasti. Hyvin se kuitenkin meni ja tv-kameroihin tottui nopeasti."

Kortesalmella on kiikarissa huumorintajuinen, sosiaalinen, iloinen ja maanläheinen nainen, joka viihtyy maaseudulla ja pitää eläimistä. Hän toivoo myös, että kumppani olisi vapaamielinen ja menevä tyyppi.

"Karjanpito on sitovaa työtä, mutta kun tulee mahdollisuus, lähden mielellään reissuun. Minua haluttaa nähdä maailmaa, koska olen vielä nuori."

Kortesalmen mukaan Ranualta on hankala löytää kumppania, koska lähes kaikki samanikäiset naiset ovat lapsuuden koulukavereita. Hän ei osaisi kuvitella parisuhdetta heidän kanssaan.

Monet nuoret naiset ovat muuttaneet Ranualta Ouluun ja Rovaniemelle opiskelujen perässä, ja jääneet asumaan kaupunkiin.

"Olen suhteellisen kova kulkemaan MTK:n reissuissa ja konenäyttelyissä, mutta eipä sielläkään oikein naisia tule vastaan."

Lypsykarjatilan isäntä on kokeillut myös Tinderiä. Hän pitää sitä seuranhakupalvelupalveluna, josta löytää lähinnä yhden illan juttuja.

Aleksi etsii itselleen vakituista parisuhdetta. Hän kaipaa vierelleen keskustelukumppania, tukea ja turvaa.

"Se on kovin yksinäistä, jos lehmät ovat ainoat keskustelukumppanit päivästä toiseen."

Maajussille morsian -kauden kuopus ei ole ollut aiemmin vakavassa parisuhteessa.

"Olen herkkä ihastumaan ja kun en ole saanut vastakaikua, pettymys on ollut aina iso."

Kortesalmen mukaan kokemus tv-ohjelmassa on kasvattanut häntä monella tavalla. Itsetunto nousi ja hän oppi sanallistamaan paremmin omia ajatuksiaan.

Aleksi Kortesalmen innostus karjanhoitoon juontaa juurensa lapsuudesta. Mummolla oli Ranualla lehmiä ja Aleksi on touhunnut pikkupojasta lähtien navetalla.

Peruskoulun jälkeen hän teki lomittajan töitä ja toimi renkinä eri tiloilla. Kortesalmi suoritti oppisopimuksella maatalousalan perustutkinnon ammattiopisto Lappiassa Tervolassa.

Kortesalmella on paljon luottamustoimia tuottajajärjestössä. Hän on MTK-Lapin johtokunnassa, Maaseutunuorten Lapin jaoston puheenjohtaja ja keskusliiton Maaseutunuorten valiokunnan jäsen.

Ensimmäinen vuosi tilan isäntänä meni siivillä, mutta sitten eteen tuli vastoinkäymisiä. Kortesalmi ei kuitenkaan kadu sitä, että rupesi maatalousyrittäjäksi.

"Tilaa pitäisi vähän laajentaa, jos tuleva kumppani jäisi tähän töihin. Kyllä maataloudella Ranualla elelee, mutta pitää olla tarkan markan mies. Olen remontoinut aika raskaalla kädellä navettaa ja uusinut konekalustoa."

Aleksi Kortesalmen mukaan lypsykarjatilan emännältä vaaditaan pitkää pinnaa, sillä töitä ei voi tehdä aina kellon mukaan.

"Vapaa-aikana kumppanin kanssa olisi kiva matkustella, retkeillä, touhuta kotona ja rempata taloa."

Lue lisää aiheesta: Maajussi-Tuomon ja Marjon arjen mullisti valloittava vauva, ensimmäinen kesä yllätti: "Rento tyyppi, isäänsä tullut!"

"Herranjestas, mitkä pohkeet! Toi nostaa mun kanssa poroja orteen", Maajussi-Miia huokaisee sulhasehdokkaan poistuessa pöydästä pikatreffeillä

Jouko Heino löysi Maajussille morsian -ohjelmasta elämänkumppaninsa: ”Sen huomaa, että molemmilla on paljon elämänkokemusta”

Lue lisää

Ranualla tehdään hillakauppaa taas yli kahdella miljoonalla eurolla

Ranualla nurmi varttui ennätysajassa – ”Tällaista poutaa ei ole ollut monesti"

Ranuan hillakauppa käynnistyi – poimija tienaa kymmenen euroa kilolta

Suomalaiset katsoivat huhtikuussa televisiota ennätyksellisen paljon – yhteensä yli neljä tuntia vuorokaudessa