Ihmiset & kulttuuri

Keskeytetyn suojelukoiratoiminnan uusi koulutus pyörähti käyntiin – Käyttäytymistutkija: "Viettiteoriat ovat vanhaa maailmaa"

Koulutus on pakollinen niille, jotka haluavat jatkossa harrastaa suojelukoiratoimintaa.
Markku Vuorikari
Viikonlopun koulutuksissa käytiin läpi Saksanpaimenkoiraliiton ja Suomen Palveluskoiraliiton eettiset ohjeet, joihin kaikkien näiden liittojen suojelukoiraharrastustoimijoiden on sitouduttava. Arkistokuva, kuva ei ole suojelukoiraharrastajien treeneistä.

Suomen Palveluskoiraliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto ovat käynnistäneet yhdessä Kennelliiton kanssa eettisen koulutuksen suojelukoiraharrastajille.

Suojelukoirakoulutus on ollut keskeytettynä sen jälkeen, kun koulutustilaisuuksista salakuvatusta videomateriaalista ja siinä nähdystä koirien kohtelusta nousi julkinen kohu.

Uusi koulutus on pakollinen kaikille, jotka haluavat jatkossa harrastaa suojelukoiratoimintaa. Viime viikonloppuna järjestettiin neljä samansisältöistä koulutustilaisuutta. Osallistujina oli vajaa 200 suojelukoiratoiminnan avainhenkilöä, kuten maalimiehiä ja tuomareita.

Tulossa on vielä uusi, laajemmin suojelukoiraharrastajille suunnattu koulutus.

Koulutustilaisuuden yhtenä luennoitsijana oli koirien käyttäytymisestä puhunut käyttäytymistutkija Katriina Tiira. Hän painottaa MT:lle, ettei ole eläinten kouluttaja. Tiira kertoi koulutustilaisuuksissa, mitä eläinten käyttäytymisestä tiedetään tutkitun tiedon valossa.

"Viettiteoriat ovat vanhaa maailmaa ja pyörivät edelleen suojelumaailmassa. Tässä luodaan pohjaa, johon voitaisiin rakentaa uutta kuvaa koirasta ja siitä, miksi eläin käyttäytyy kuten se käyttäytyy."

Tiira kertoi esimerkiksi siitä, mitä eläinten tunteista tiedetään ja minkälaisia tunteita erilaiset palkkiot ja rangaistukset niissä herättävät.

Hän puhui myös positiiviseen vahvistamiseen perustuvasta kouluttamistyylistä ja siitä, miten rangaistukseen perustuva koulutus on yhteydessä koiran stressiin ja oppimiskykyyn.

Mutta onko positiivinen vahvistaminen tehokasta?

Kyllä se on tehokasta, Tiira vastaa ykskantaan. Esimerkkinä hän mainitsee tutkimuksen, jossa mitattiin eri tyyleillä koulutettujen koirien viivettä totella niiden saatua luoksetulo- tai istu-käskyn.

Itse koulutuksessa oli kuitenkin aika vähän käytännön työkaluja koiran kouluttamiseen positiivista vahvistamista käyttäen, hän sanoo. Tiira toivoo, että jatkokoulutuksessa opetettaisiinkin käytännössä positiivista vahvistamista. "Nythän tämä oli enemmän tietoisku."

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen osallistui koulutukseen sunnuntaina. "Mielestäni koulutus oli erittäin hyvä", Lehkonen kertoo. "Etenkin Ruokaviraston ja Katriina Tiiran esitykset olivat sellaisia osuuksia, jotka ihan kaikkien koirien koe- ja näyttelytoiminnassa mukana olevien ihmisten olisi hyvä kuunnella."

Tiiran lisäksi luennoitsijoina eettisissä koulutuksissa olivat eläinten kohtelusta eläinsuojelulain näkökulmasta luennoiva ylitarkastaja Taina Mikkonen Ruokavirastosta sekä koulutuksen etiikasta käytännössä luennoivat Saksanpaimenkoiraliiton IGP-tuomari Jari Kokkonen ja Suomen Palveluskoiraliiton koe- ja kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Tero Oravasaari.

Kennelliiton hallituksella on ensi viikonloppuna kokous jossa pohditaan, millä reunaehdoilla suojelukoirien koulutukset ja kokeet voidaan aloittaa.

Jatkossa liittojen suojelukoiraharrastustoimijoiden on sitouduttava eettisiin ohjeisiin, joita rikkova voi esimerkiksi menettää tuomarointilisenssinsä.

Tavoitteena on kehittää alan omaa valvontaa.

Suojelukoiratoiminnassa on kuitenkin mukana myös oman yrityksensä tai toiminimensä alla kouluttavia ihmisiä. "Koirajärjestöt eivät ole viranomaisia, joten sitä emme pysty kieltämään."

Kennelliiton mukaan tavoitteena on jatkossa lisätä eettistä koulutusta suojelukoiratoiminnan lisäksi myös muussa koiraharrastuksessa.

"Toivon, että tämä oli lähtölaukaus", Tiira sanoo.

Lue lisää:

Suojelukoiraharrastuksen kohtalon hetkistä olisi kaikkien koirayhdistysten syytä ottaa opikseen

Oikeutta eläimille -yhdistys salakuvasi raakaa koirien käsittelyä suojeluharrastuksen parissa – Saksanpaimenkoiraliiton mukaan väkivalta ei kuulu koulutukseen

Saksanpaimenkoiraliiton suojelukoirakoulutus keskeytetään – OE: "Liitossa tiedetään hyvin, mitä kentillä tapahtuu ja miten eläimiä kohdellaan"

Lue lisää

S-ryhmän päätös viimeinen naula arkkuun: Tuotantoeläinten hyvinvoinnin uranuurtaja Ollikkalan sikatila lopettaa toimintansa

Eläinsuojeluilmoitukset lisääntyivät viidenneksen korona-aikana – nämä ovat valitusten yleisimmät aiheet

Netissä jaettavat "suloiset" kuvat herättivät eläinlääkärin huomion – kissojen ruokinnasta liikkuu yhä vääriä käsityksiä: "Ruokailu ei ole kissalle ryhmähenkeä vahvistava tapahtuma"

Moni koira joutuu eläinlääkäriin sairauden tai tapaturman vuoksi jo ensimmäisen elinvuotensa aikana – asiantuntijan mukaan syynä on usein koiranomistajien kokemattomuus