Kolumni

Suojelukoiraharrastuksen kohtalon hetkistä olisi kaikkien koirayhdistysten syytä ottaa opikseen

Koirankoulutuksen on kestettävä päivänvaloa.

Suojelukoiraharrastus ja väkivaltaiset sekä kielletyt koulutusmenetelmät ovat olleet koiraharrastajien huulilla ja näppäimistöillä viime viikkoina. Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi salakuvattua materiaalia Saksanpaimenkoiraliiton koulutustilaisuuksista, missä käytettiin surutta sähköpantaa ja väkivaltaa suojelukoirien koulutuksessa.

Videot ja tiedot julkaissut yhdistys aiheuttaa sen verran ristiriitaisia tunteita ihmisissä, että osa verkossa käytyihin keskusteluihin osallistuneista halusi kyseenalaistaa sekä videot että tiedot sen perusteella, kuka ne julkaisi. Suurin osa toki tyrmistyi materiaalista ja osoitti paheksuntansa.

Melko nopeasti päädyttiin tilanteeseen, jossa Saksanpaimenkoiraliiton toimintaan kohdistuneista syytöksistä ja siihen liittyvistä materiaaleista alkunsa saanut hyökyaalto pysäytti kaiken suojelukoirakoulutuksen ja -kokeisiin liittyvän toiminnan koko maassa.

Kennelliitto tiedotti helmikuun viimeisenä päivänä, että sen hallitus on päättänyt toiminnan pysäyttämisestä. "Suojelukoirakoulutuksia voidaan jatkaa, kun havaitut puutteet on selvitetty ja korjattu, ja kaikki toimintamallit kehitetty eläinsuojelulain mukaisiksi, eläinten hyvinvointia tukeviksi."

Erinomainen päätös, sillä olisi ollut lajin kannalta kestämätöntä, jos jostain olisi ilmaantunut hetken päästä uutta materiaalia jonkun toisen järjestön suojelukoiratreeneistä, missä vastaavat menetelmät olisivat olleet käytössä.

Kennelliiton asettama tavoite on kova, ja tulee olemaan kiinnostavaa seurata millä todetaan ja varmistetaan havaittujen puutteiden selvittäminen sekä korjaus.

Suojelukoiraharrastuksen kohtalon hetkistä olisi kaikkien koirayhdistysten syytä ottaa opikseen. Käykää nyt omien yhdistystenne hallituksissa, toimikunnissa ja vuosikokouksissa keskustelut siitä, mitkä ovat kiellettyjä koulutusmenetelmiä, miten yhdistyksessä suhtaudutaan niiden menetelmien käyttöön ja miten koiria käsitellään koulutuksissa.

Jos näitä keskusteluja ei rohjeta käydä tai sanoa ääneen, mikä on sopimatonta, kannattaa varautua kriisiviestintään. Ihan vain sen varalta, jos jostain joku päivä pulpahtaa materiaalia, jota joudutaan julkisuudessa selittelemään. Sponsorit eivät katso hyvällä toimintaa, joka ei kestä päivänvaloa. Saksanpaimenkoiraliitto menetti tässä rytäkässä omat tukijansa.

Mitkä ovat kiellettyjä koulutusmenetelmiä, miten yhdistyksessä suhtaudutaan niiden menetelmien käyttöön ja miten koiria käsitellään koulutuksissa?

Lue lisää

Oikeutta eläimille -yhdistys salakuvasi raakaa koirien käsittelyä suojeluharrastuksen parissa – Saksanpaimenkoiraliiton mukaan väkivalta ei kuulu koulutukseen

Missä koiran kanssa pääsee ladulle hiihtämään? – Tietoja koko maan koirahiihtoladuista on koottu yhteen Lipas-tietokantaan

Saksanpaimenkoira tappoi pikkukoiran Janakkalassa – puri myös koiran omistajaa

Video: Koira kouliintuu tottelevaiseksi kyyhkyn avulla – "Hyvä kanakoira on linnunlöytäjä, loppu on kouluttajasta kiinni"