Ihmiset & kulttuuri

Suomi jäi Tokiossa mitalitavoitteestaan

Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö asetti olympiadin tavoitteeksi kymmenen mitalia. Talvikisoista saatiin kuusi mitalia. Tokiosta olisi siis pitänyt saada neljä, mutta saatiin vain kaksi.
Carlos Barria
Olympiakonkari Tuula Tenkanen päätti uransa Tokion olympialaisiin.

Suomalaiset urheilijat ylsivät Tokion olympialaisissa parempaan tulokseen kuin viisi vuotta sitten Rio de Janeirossa.

”Tekemämme työ tuottaa tulosta pitkällä aikajänteellä, ja siitä ensimmäinen osoitus nähtiin Tokiossa, kertoo Suomen olympiajoukkueen johtaja Mika Lehtimäki.

Rio de Janeirossa. ainoa mitali oli nyrkkeilijä Mira Potkosen voittama pronssi.

Potkonen uusi pronssimitalinsa myös Tokiossa. Lisäksi mitaleille ylsi Matti Mattsson, joka kauhoi 200 metrin rintauinnissa kolmanneksi ja rikkoi suorituksella aiemman, välierissä uimansa Suomen ennätyksen.

Kahden mitalin lisäksi suomalaiset ylsivät kuuteen pistesijaan, ja 16 parhaan joukkoon selviytyi vielä 14 urheilijaa.

Vaikka kirkkaammat mitalit jäivät tälläkin kertaa saamatta, monet suomalaisurheilijat onnistuivat ylittämään itsensä tiukan paikan tullen.

Huikeassa vireessä ollut Sara Kuivisto rikkoi kisoissa peräti neljä Suomen ennätystä: kahdesti 800 metrin matkalla ja kahdesti 1 500 metrin matkalla.

Uinnissa syntyi Mattssonin ennätysten lisäksi kolmaskin hieno tulos: Ida Hulkko ui sadan metrin rintauinnissa Suomen ennätyksen.

Skeet-ammunnassa kilpaileva Eetu Kallioinen jäi niukasti vaille mitalia. Keväällä EM-pronssia ampunut Kallioinen oli harmissaan neljännestä sijasta.

Viidensiä sijoja suomalaisurheilijoille irtosi kolme. Purjehtija Tuula Tenkanen päättää uransa Tokion olympia­regattaan hyvillä mielin.

”Päällisin puolin hyvä fiilis. Ehkä vähän haikea olo, mutta olen iloinen tästä kisasta. Tavoitteena oli purjehtia tasainen viikko – ihan en siinä onnistunut. Mitaleita ajatellen purjehdin kaksi huonoa lähtöä, ja toinen niistä olisi pitänyt pystyä purjehtimaan vähintään kohtuullisesti. Kokonaisuutena olen iloinen siitä, miten purjehdin täällä. Annoin kaikkeni”, Tenkanen kertoo.

Myös seiväshyppääjä Wilma Murto onnistui nappaamaan viidennen sijan. Hän on ensimmäinen seipään finaaliin päässyt suomalaisnainen.

Sen sijaan kreikkalais-roomalaisen painin 97 kilon sarjassa painiva nuorten maailmanmestari Arvi Savolainen oli viidenteen sijaan varsin pettynyt.

”Kyllä nämä olivat sellaiset kisat, mistä ei tultu hakemaan oppia. Nämä ovat ne kisat, missä pitää pärjätä ja muissa kisoissa sitten harjoitellaan. Kyllä ikävät on fiilikset”, Savolainen kertoi Ylelle pronssiottelun kirvelevästä tappiosta.

Pistesijoille ylsivät myös keihäänheittäjä Lassi Eteläaho ja 3 000 metrin estejuoksussa kauden parhaan tuloksensa tehnyt Topi Raitanen. Kummankin sijoitus oli kahdeksas.

Tenkasen lisäksi toinenkin urheilija on ilmoittanut päättävänsä uransa Tokion olympialaisiin. Pronssimitalin napannut Potkonen aikoo nyt vetäytyä nyrkkeilykehästä.

Urheilufanien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä Tokiossa saatiin jo hieman esimakua tulevien tähtien taidoista.

Yksi heistä on Suomen joukkueen nuorin urheilija, 18-vuotias moukarinheittäjä Silja Kosonen, joka jäi heitollaan metrin päähän finaalista.

”Heitot tuntuivat perushyvältä koko ajan. Ensimmäisellä oli tavoite saada hyvä tulos, sen jälkeen lisää tehoja. Tuli 70-metrinen tällaisissa olosuhteissa ja ensimmäisessä arvokisassa – se on jo tosi paljon. Pakko olla tyytyväinen, vaikka harmittaakin, ettei finaaliin päässyt”, Kosonen kommentoi suoritustaan.

Hän on ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt suomalainen, joka on kilpaillut olympialaisissa.

Suomen olympiajoukkue onnistui kisoissa monin paikoin jopa odotettua paremmin.

”36 prosenttia joukkueen urheilijoista ylitti itsensä ja sijoittui paremmin tulosluetteloissa kuin lähtölistoissa. 40 prosenttia urheili omalla tasollaan ja 24 prosenttia jäi lähtö­listoja huonommille sijoille. Tämä on poikkeuksellisen hyvä prosenttijakauma. Tältä joukkueelta ei juuri parempaa suoritusta olisi voinut odottaa”, olympiajoukkueen johtaja Lehtimäki ynnää.

Lue lisää

Katsoin ilmakuvaa pelkästään olympialaisten takia rakennetuista tolkuttomista halleista ja tunsin surua ihmisen puolesta

Isäntämaa rohmusi mitaleja uusista olympialajeista

Mira Potkonen sai kaulaansa olympiapronssin, ura ohi – "Viimeiset iskut on lyöty"

Suomen olympiajoukkueen kisapastori Leena Huovinen on kokenut elämässään paljon – eräs musertava hetki pysäytti hänet ajattelemaan, mistä hän todella saa lohtua