Ihmiset & kulttuuri

Video: Näin toimii pyörivä mökki, jonka terassille ei koskaan käy pureva viima – Seppo Kärkkäinen esittelee keksintönsä, johon tarvittiin 96 tonnia betonia ja kaksimetrinen laakeri

Seppo Kärkkäisen loma-asunnolla lepäävät laakereillaan sekä ihmiset että mökki. Kun siltä tuntuu, mies painaa napista ja rakennus kääntyy.
Saara Lavi
Mökissä on 12 kulmaa, ja ylhäältä päin se näyttää perhoselta.

Yksi pitää ilta- ja toinen aamuauringosta, kolmas taas keskipäivän paahteesta. Keksijäluonteen isältään perinyt Seppo Kärkkäinen voi valita. Nappia painamalla Pyöriäiseksi ristitty mökki kääntyy mieluisaan ilmansuuntaan.

”Viime kesänä aurinko porotti useana päivänä niin kuumasti, että käänsimme terassin usein varjon puolelle. Viileinä ja tuulisina päivinä asetimme sen myötätuuleen”, mies selittää.

Juuri piiskaava puhuri järveltä sai miehen painamaan keksijähatun päähänsä vuonna 1998, kun hän osti Kesälahdella sijaitsevan, 200 metriä pitkän niemen Puruveden rannalta. Seppo tykkäsi istuskella niemennokassa kiven päällä. Pureva tuuli järveltä ajoi kuitenkin miehen usein tuulensuojaan sisemmäs tontille.

Seppo Kärkkäistä tuo harmitti, sillä paikka on ainutlaatuisen hieno: kapealla niemellä järveen on alle parikymmentä metriä kolmella ilmansuunnalla.

Tontin edellinen omistaja oli ennen myyntiä ehtinyt hakea tontille rakennusluvan pitkänmalliselle, harjakattoiselle mökille. Kärkkäinen tahtoi kääntää selkänsä hyytävälle tuulelle mutta ei millekään maisemalle, joten hän alkoi kehitellä mielessään ideaa pyörivästä huvilasta.

Idea oli kieltämättä villi, sillä tuolloin Sepolla oli tiedossa vain yksi kääntyvä huvila maailmassa – ja sekin liikehti vain 90 astetta. Kesälahden keksijällä oli kunnianhimoisemmat suunnitelmat: mökin pitää voida kääntyä vapaasti laakerin varassa ja kumpaan suuntaan tahansa.

Kärkkäinen otti yhteyttä paikalliseen rakennustarkastajaan, jota oli kuulemma siunattu suurella määrällä maalaisjärkeä. Tämän kanssa katseltiin voimassa olevaa rakennuslupaa. Seppo ei ollut tyytyväinen siihen ja kertoi hahmotelleensa mielessään monikulmaista rakennusta, jota saattoi pyörittää sähkömoottorilla avulla.

Tarkastaja oli todennut, että ”suunnittele mieluinen ja tuo piirustukset tänne”. Ja Seppohan suunnitteli.

”Piirsin kymmeniä, ennen kuin lopullinen löytyi. Siihen tuli 12 kulmaa ja ylhäältä katsoen perhosen muoto.”

Paino on kuitenkin kaukana hyönteissarjasta. Laattaan on uponnut betonia 96 tonnia ja terästä 4 tonnia lisää. Niiden päällä lepää kaksikerroksinen huvila.

Betonilaatta valettiin laakerin päälle. Tällaisen hän löysi romuttamolta Helsingistä, missä vanhan vaijerikaivinkoneen, ”Hullujussin” kaksimetrinen laakeri odotti uutta elämää. Sähkömoottori pyörittää anturoille perustettua kitkarullaa ulkoseinän linjan ulkopuolella, ja energia siirtyy laakeroituun betonikakkuun.

Talotekniikka, kuten sähköt ja vesiputket kulkevat mökin keskikohdassa, mikä saattaa joitain hämmentää. Seppo myös vuokraa mökkiä, ja kerran vieras soitti ahdistuneena.

”Pariskunta oli viikon vuokralla. Eräänä päivänä rouva soitti ja pyysi kertomaan, kuinka pesuvedet ohjautuvat mökistä pois. Hänen miehensä ei kuulemma saa nukuttua, kun asia mietityttää tätä niin kovin”, Kärkkäinen naurahtaa.

Saara Lavi
Seppo Kärkkäisen mökin sisäänkäynti on nyt sisäpihalle. Hetken kuluttua se voi olla vaikka kohti rantaa.

Nyt rannassa seisova Pyöriäinen on noussut tuhkasta. Ensimmäiselle kävi huonosti, sillä vuonna 2007 saunan teräksinen savupiippu sytytti rakennuksen ja pystyyn jäi vain hiiltynyt kehikko.

Seppo ei lannistunut, vaan päätti rakentaa uuden ja entistä ehomman. Tällä kertaa saunan piippu muurattiin kevytharkoilla, ja rakennuksen tehtiin muitakin pieniä muutoksia. Aiemman mökin yläkerrassa oli parvimaiset makuutilat räystään alla, mutta nyt mökkiä korotettiin ja sinne tehtiin kunnon makuuhuoneet. Tämän vuoksi harja piti kääntää toisin päin.

Tulipalosta voitiin säilyttää laakeri ja sen päällä oleva noin 4 x 4-metrinen betonilaatta.

”Rakennusta ja kitkarullaa pyörittää kumpaan päin tahansa 0,75 kilowatin sähkömoottori. Mökin rakenteet pystytettiin teräspalkeille, jotka yhdistettiin laakerin päällä olevaan betonilaattaan. Kannatinpyörät asennettiin ulkokehälle palkkien päähän”, keksijä kertoo.

Mökki kiertyy akselinsa ympäri noin puolessa tunnissa, mikä Kärkkäisen mukaan on riittävän hidas tahti turvallisuuden varmistamiseksi. Alta ehtii pois hitaampikin.

Pyörivästä mökistä oli yllättävää etua, kun mökkiä pintakäsiteltiin rautasulfaatilla.

”Maalari hoiti sivun kerrallaan paikallaan olevasta henkilönostimesta. Sitten käänsin taas mökkiä, ja hän saattoi olla paikallaan. Homma oli ohi kuudessa tunnissa.”

Lue lisää:

Lumilingosta tuunattu ihmelaite imuroi järven mutapohjan puhtaaksi – moottori lautalle ja kola veden alle

Vähälle käytölle jäänyt vanha mökki voi takoa rahaa kuin itsestään – näillä vinkeillä se onnistuu

Essee: Onko mökkibuumi ohimenevä villitys vai pidemmän ajan megatrendi?

Saara Lavi
Tulipalon jälkeen Seppo päätti korottaa uutta mökkiä ja rakentaa yläkertaan makuuhuoneet.

Saara Lavi
Parvekkeella voi pilvettömällä kelillä paistatella auringossa mihin kellonaikaan tahansa.
Lue lisää

Vanhalta maatilalta löytyy aivan kaikkea

"Huomasin pilkahduksen mieheni silmissä ja ajattelin, että nyt pitää iskeä" – lapsiperhe tempautui mukaan mökkibuumiin

Yksi paikka pysyy elämäni tuulessa ja tuiskeessa tiukasti paikallaan

Essee: Onko mökkibuumi ohimenevä villitys vai pidemmän ajan megatrendi?