Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ihmiset & kulttuuri

Lääkärin palsta: Pierettääkö? Kuriseeko vatsa? Ilmavaivojen kanssa elää sovussa vain joka kymmenes

Euroopan vatsatautitutkijoiden teettämän kyselyn mukaan vatsan ongelmat olivat yleisimpiä nuorilla ja usein liityksissä stressiin ja masennukseen.
Timo Filpus
Kyselytutkimuksen mukaan kahdeksalla kymmenestä aikuisesta on ongelmia suoliston kaasupäästöjen kanssa.

Erilaiset ilmavaivat häiritsevät ainakin ajoittain lähes jokaista. Ne ovat niin arkisia ongelmia, ettei niiden selvittely ole tutkijoita suuresti kiinnostanut. Nyt on sentään Euroopan vatsatautispesialistien UEG Week- kongressissa selvitetty, kuinka yleisiä ja minkälaisia suolistokaasun aiheuttamat ongelmat ovat.

Nettikyselynä tehdyn tutkimuksen mukaan kahdeksalla kymmenestä aikuisesta on ongelmia päästöjen eli pierujen kanssa. Vatsan kurina ja röyhtäily häiritsee kuutta ja vatsan turvotus neljää kymmenestä. Vain pieni vähemmistö eli joka kymmenes on sovussa vatsansa kanssa.

Nuorilla vaivat olivat yleisimpiä, mutta laantuivat ikääntyessä. Vaivat alensivat elämän laatua ja olivat kytköksissä stressiin ja masennukseen.

Kaasuja kertyy suolistoon ilman nielemisestä, hiilihappoisista juomista etenkin imupillillä juodessa ja vaikkapa purukumin jauhamisesta. Paksusuolessa taas mikrobit tuottavat kaasuja, yleensä pahanhajuisia, hajottaessaan kuituja, tärkkelystä ja sokereita. Etenkin pavut ja herneet ovat hyvää raaka-ainetta suolen kaasutehtaalle. Kenelläpä ei olisi kokemusta hernekeiton ja ruisleivän latingista.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Lue lisää

Lääkärin palsta: Lumelääke mutta myös lumehaitta näkyvät ihmisen aivojen reaktioissa

Lääkärin palsta: Verenpaineeseen yksinkertainen lääke – lihasten jännittäminen kannattaa vaikka tv:tä katsoessa

Tämä halpa ja yksinkertainen tapa voisi estää aivohalvauksia ja kuolemia – natriumin vähentämisestä suolassa saatiin Kiinassa hyviä tuloksia

Häntä hävisi ihmiseltä 25 miljoonaa vuotta sitten — uloke oli vain tiellä savannilla juostessa