Kantri

Video: Näin lampaan villasta kehrätään rukilla lankaa

Varsinainen kehruu käynnistyy, kun villaleperettä ohennetaan käsin ja poljetaan rukkia, jolloin rullalle syntyy lankaa.
Petteri Kivimäki
Teija Saastamoinen opettaa kursseillaan kehruuta. Harrastuksen suosio on kasvussa.

Käsityöyrittäjä Teija Saastamoinen pitää Kalaniemen vanhalla koululla Äänekosken Konginkankaalla kehruukursseja.

"Kehruu on rentouttava harrastus, vähän sellaista mindfulnessia. Tässä mieli rauhoittuu, rukin pyörintä vie mennessään ja näkee heti oman kätensä jäljen", Saastamoinen kertoo.

Ennen kuin päästään kehräämään, täytyy villa käsitellä karstoilla kehruukuntoon.

"Villaa lähdetään hennoin otteen selvittämään, kuin vauvan päätä silittäisi. Tämä työvaihe ottaa aikansa", Saastamoinen opastaa.

Varsinainen kehruu käynnistyy, kun villaleperettä ohennetaan käsin ja poljetaan rukkia, jolloin rullalle syntyy lankaa.

Polkusimen kautta liike-energia ohjautuu rukin pyörälle ja sitä kautta rullalle, jolloin villaan tulee kierrettä ja se muotoutuu kestäväksi langaksi.

"Tuoreen langan pitää antaa seuraavaksi levätä muutaman päivän ajan, jonka jälkeen siitä voi alkaa valmistaa vaatteita."

Saastamoisen käyttämät villat tulevat omilta lampailta. Käsityöyrittäjä uskoo, että ekologisuus ja tuotteen alkuperän jäljitettävyys tuovat kehruuharrastuksen pariin yhä enemmän ihmisiä.

Lue lisää aiheesta: Mistä voisi saada luomuvillapaidan? Luomulampaan villa ei ole automaattisesti luomuvillaa, vaikka niin voisi ehkä kuvitella – ensi vuonna säädökset muuttuvat

Lue lisää

Kehrääminen on ikiaikaista mindfulnessia – "Mitä taidokkaampaa lankaa haluaa tehdä, sitä enemmän on keskityttävä ja oltava läsnä"

Mistä voisi saada luomuvillapaidan? Luomulampaan villa ei ole automaattisesti luomuvillaa, vaikka niin voisi ehkä kuvitella – ensi vuonna säädökset muuttuvat

Islantilaisvillapaitojen suursuosion myötä yhä useampi neuloja on löytänyt kotimaisen villan – Suomalaisneuleet-ryhmä on kasvanut tänä vuonna yli tuhannella seuraajalla

Kansatieteilijä ryhtyi neulomaan Kalevalan runoja – "Lankaa hypistellessä voi tulla esimerkiksi vahva olo, että tästä täytyy neuloa hiiden hirvi"