
Kokataan yhdessä lasten kanssa: 4 helppoa reseptiä yhteiseen tekemiseen
Koulujen kesälomat alkavat, joten on oivallinen aika ottaa lapset mukaan ruoanvalmistukseen ja keittiöpuuhiin. Kokosimme helppoja ja maistuvia ruokia yhteisiin kokkaushetkiin sekä lasten itse toteutettavaksi.Jo alakouluikäiset pystyvät toimimaan keittiössä osittain itsenäisesti ja kokkaamaan helppoja ruokia. Lasten kanssa keittiössä kannattaa edetä pienin askelin lapsen ikätason ja innokkuuden huomioiden. Pienemmille jo ruokien koristelu yrtein, kattaminen tai raaka-aineiden maisteli voivat olla yhdessä koettuja elämyksiä. Veitsen käyttöä ehtii opettelemaan myöhemminkin.
Lapset oppivat nopeasti taitaviksi ruoanlaittajiksi.
Kesäloman alkamisen kunniaksi leivotaan helpot kuopaisusämpylät ja valmistetaan pastavuoka. Sämpylät syntyvät ilman vaivaamista ja kohonneesta taikinasta kuopaistaan paloja pellille. Näin sämpylät syntyvät kokonaan käsiä hiivataikinaan upottamatta.
Pastavuoka kootaan jauhelihakastikkeesta ja raa’asta pastasta. Ohjeessa pääsee harjoittelemaan jauhelihan paistamista sekä kasvisten pilkkomista. Muuten uuni hoitaa kypsennyksen. Iloa tuottaa, jos valmiin vuoan koristelee yrteillä tai kirsikkatomaatin viipaleilla.
Lasten kanssa kokkaaminen on kivaa yhdessäoloa.
Tortillamunakas on helppo uuniruoka, joka sopii esimerkiksi välipalaksi tai pikkunälkään. Kun uunin ja veitsen käyttö ovat tulleet tutuiksi, niin tortillamunakkaan voi lapsi valmistaa itsekin. Munakkaan päälle laitettavia täytteitä voi vaihdella oman makumieltymyksen ja käytettävissä olevien raaka-aineiden mukaan.
Sekoitettava muffinitaikina on helppo valmistaa. Kun taikinan teko ja uunin käyttö on muutama kerta opeteltu aikuisen valvonnassa, niin alakoululainen oppii jo itse leipomaan muffinit.
Lapset mukaan keittiötöihin
Lasten kanssa kokatessa syntyy varmasti sotkua ja joskus pieniä haavereitakin, mutta takuuvarmasti kertyy hauskoja ja iloisia yhdessä tekemisen muistoja.
Taaperon kanssa voi repiä salaattia tai taputella taikinaa. 3–5 -vuotias kattaa pöytää, harjoittelee veitsen käyttöä ja leipoo yhdessä aikuisen kanssa, sekä täyttää oman pitsansa.
Esikouluikäinen voi aikuisen valvonnassa hämmentää hellalla olevaa ruokaa ja harjoitella uunin käyttöä. Kouluikäinen osaa jo monia keittiötöitä, kunhan aikuinen on ahkerasti ottanut hänet mukaan kokkaamaan. Iloisia kokkaushetkiä yhdessä lasten kanssa!
Lähde: Ruokakasvatusyhdistys Ruukku
Helpot sämpylät valmistuvat ilman vaivaamista tai pyörittämistä. Kohonnut taikina vain simppelisti kuopaistaan leivinpaperin päälle. Kuva: Sanne KatainenKuopaisusämpylät
noin 16 kpl
Ainekset
- 3 dl puurohiutaleita (esim. neljän viljaan)
- noin 5 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
- 1 ps kuivahiivaa
- ½ tl suolaa
- 2 tl sokeria
- 4 dl kädenlämpöistä vettä
- ½ dl juoksevaa margariinia
Valmistusohje
- Sekoita puurohiutaleet, 3 dl jauhoja, kuivahiiva, suola ja sokeri keskenään. Sekoita joukkoon vesi ja pullomargariini. Lisää taikinaan pienissä erissä vehnäjauhoja samalla puuhaarukalla sekoitellen. Lopeta jauhojen lisäys, kun taikina on kuin tuhtia puuroa. Peitä kulho leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 45 minuuttia.
- Kuopaise taikina sämpylöiksi nuolijalla tai leipurin lastalla kulhon reunaa myöten. Sämpylät voivat olla eri muotoisia, kunhan ovat suunnilleen samankokoisia. Siirrä sämpylät leivinpaperin päälle pellille, peitä liinalla ja anna kohota noin 15 minuuttia.
- Jos haluat sämpylöiden pinnoista rapeita, niin pirskota pinnoille hiukan vettä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.
- Vinkki: Voit käyttää puurohiutaleita ja jauhoja vaihdellen.
Munakastortilla
1–2 annosta
Ainekset
- 1 tortillalettu
- 3 kananmunaa
- ripaus suolaa ja mustapippuria
- 1 dl kinkkusuikaleita
- 1 tomaatti
- ½ avokado
- ½ dl raejuustoa
- 1 rkl ruohosipulia
Lisäksi
- uunin kestävä pannu
- leivinpaperia
Valmistusohje
- Valitse tortillalettu, joka on hiukan pannuasi isompi. Rypistele leivinpaperi, aseta se pannuun ja leikkaa ylimääräiset reunat pois. Paina tortilla pannulle paperin päälle ja käännä reunat ylöspäin.
- Riko munat kulhoon ja lisää mausteet. Kumoa munamassa tortillaletulle. Nosta pannu 200-asteiseen uuniin ja kypsennä, kunnes munamassa on hyytynyt, noin 10 minuuttia.
- Munan kypsyessä paahda kinkkusuikaleet pannulla. Kuutioi huuhdeltu tomaatti. Puolita avokado, poista kuori ja kuutioi puolikas hedelmäliha. Hienonna ruohosipuli.
- Nosta kypsän munakastortillan päälle kinkut, kasvikset, raejuusto sekä ruohosipuli. Tarjoa heti.
- Vinkki: Kinkun sijaan voit käyttää esimerkiksi nakkipaloja tai kasviproteiinivalmistetta. Savukalakin sopii hyvin, eikä sitä tarvitse paahtaa.
Vaivaton pastavuoka on helppo valmistaa yhdessä myös esikouluikäisten lasten kanssa. Kuva: Sanne KatainenJauheliha-pastavuoka
4–6 annosta
Ainekset
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 pieni (150 g) kesäkurpitsa
- 1 porkkana
- 400 g jauhelihaa
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 lihaliemikuutio
- ½ tl suolaa
- 1 tl Välimeren yrttiseosta
- ½ tl mustapippuria
- 1 prk (500 g) tomaattimurskaa
- 2 dl ruokakermaa
- noin 3 dl vettä
- 250 g (noin 5 dl) täysjyväpastaa
Valmistusohje
- Kuori ja hienonna sipulit. Raasta pesty kesäkurpitsa ja kuorittu porkkana.
- Kuumenna paistinpannu, josta pannulle jauheliha ja paahda heti sekoitellen. Lisää öljy ja sipulit. Paista sekoitellen, kunnes liha on saanut hiukan väriä ja sipulit pehmennyt. Lisää kasvisraasteet, murusteltu liemikuutio ja mausteet. Jatka paistamista vielä hetki. Lisää joukkoon tomaattimurska ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi.
- Mittaa pasta uunivuokaan ja sekoita joukkoon kastike.
- Kypsennä pastavuokaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Ota vuoka uunista ja sekoita ainekset lastalla. Jatka kypsentämistä vielä noin 25 minuuttia, tai kunnes pasta on kypsää. Anna ruoan vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.
- Vinkki: Halutessasi voit koristella pastan pinnan basilikanlehdillä, ruohosipulilla ja kirsikkatomaatin viipaleilla.
Itse tehdyt leivonnaiset maistuvat aina parhailta. Muffinit ovat sopivan helppoja myös aloittelijoille. Kuva: Sanne KatainenSuklaahippumuffinit
12 kpl
Ainekset
- 4 ½ dl vehnäjauhoja
- 2 dl sokeria
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 2 kananmunaa
- 2 dl maitoa tai kermaa
- 1 dl rypsiöljyä
- 1 ps (100 g) suklaahippuja
Lisäksi
- muffinivuokia
Valmistusohje
- Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola kulhossa keskenään. Lisää munat, maito, rypsiöljy ja suklaahiput. Sekoita taikinaksi.
- Laita muffinivuoat muffinipellin koloihin. Jaa taikina vuokiin, mutta jätä neljäsosa kohoamisvaraa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 17 minuuttia.
- Vinkki: Jos sinulla ei ole muffinipeltiä, niin käytä tukevia muffinivuokia, esimerkiksi Amerikan muffinivuokia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









