Kukkaiskeksit täytetään lemon curdilla ja koristellaan luonnonkukilla
Tee kevään juhliin suloisia pikkuleipiä. Koristeet voit kerätä luonnosta.
Kukkaiskekseistä voi tehdä joko isompia tai aivan pieniä, macaron-leivosten tyyppisiä suupaloja. Kuva: Aino SaarikiviKukkaiskeksit
(noin 12–16 keksiä)
- Ainekset:
- Keksitaikina:
- 100 g voita
- 0,5 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- (ripaus kanelia tai kardemummaa)
- Täyte:
- 150 g lemon curdia (sitruunatahnaa)
- Kuorrute:
- 4 dl tomusokeria
- 1 kananmunan valkuainen
- n. 1 rkl puristettua sitruunamehua
- Koristeluun:
- syötäviä pieniä kukkia (esim. metsämansikan kukkia, keto-orvokkeja, syreeninkukkia, voikukan terälehtiä)
Valmistusohje:
Sulata rasva ja anna sen hieman jäähtyä. Lisää sokeri ja muna sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Nosta kahdella lusikalla nokareita leivinpaperin päälle pellille. Tee tasatuplamäärä keksinokareita siihen nähden, kuinka monta valmista keksiä haluat saada (esim. 24 nokaretta 12 valmiiseen keksiin). Jos haluat keksien reunoista tasaiset, voit muotoilla niitä pyöreän lasin avulla.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 6–10 minuuttia. Tarkka paistoaika riippuu keksien koosta. Anna keksien jäähtyä.
Levitä kahden keksin väliin sitruunatahnaa ja liimaa keksit yhteen.
Sekoita kuorrutuksen tomusokeri, munanvalkuainen ja sitruunamehu paksuksi, levittyväksi tahnaksi. Levitä kuorrutetta heti tasaiseksi kerrokseksi kerroskeksien päälle (noin 1 tl per keksi). Veitsellä varovasti tasoittamalla saat kuorrutteen leviämään kauniisti. Koristele pikkuleivät heti pienillä, erivärisillä, syötävillä kukilla.
Anna kuorrutteen kovettua hetki ennen tarjoilua.
Kerää puhtaalta kasvupaikalta
1. Monet alkukesän herkät luonnonkukat ovat syömäkelpoisia, esimerkiksi metsämarjojen kukat, käenkaali, voikukka, kissankello, keto-orvokki ja metsäkurjenpolvi.
2. Kerää kukat puhtaalta kasvupaikalta mielellään aamulla. Kerää vain sellaisia kukkia, jotka varmasti tunnistat, äläkä ahnehdi koriisi koko kasvustoa. Tarkista, ettei kukissa ole ötököitä.
3. Säilytä kukat rasiassa jääkaapissa ja käytä ne leivonnaisten ja salaattien koristeena mahdollisimman pian.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
