Tajusin olevani outo, koska rakastan piimää
Hyi-reaktiot ovat tavallisia, kun kerron pitäväni piimästä, kirjoittaa Janica Pörhönen kolumnissaan.”Kuka tässä maailmassa juo vielä piimää”? Suurin piirtein tämän kysymyksen esitti työkaverini hiljattain. En ollut ajatellut aikaisemmin olevani mitenkään erikoinen, vaikka nautin ruokajuomaksi piimää.
Mutta sitten mietin tarkemmin. En tunne ketään muuta, joka joisi piimää. Juhlissa olen aina ensimmäinen, joka korkkaa avaamattoman piimäpurkin. Usein tämä hapan juoma loistaa poissaoloaan juhlapöydissä. Tarjolla on vain vettä, maitoa, mehua, kotikaljaa ja ehkä kauramaitoa. Meitä piimän juomia ei muisteta.
Olen joutunut perustelemaan piimän juomista myös kylässä käyville ystävilleni. Hyi-reaktiot ovat tavallisia, kun kerron pitäväni piimästä. Juomaan kohdistuu ennakkoluuloja ehkä sen happaman, hivenen suolaisen maun vuoksi. Se on ihme, sillä hapanmaitotuotteet, kuten jogurtti ja maitoruoka ovat suosittuja ja terveellisiä. Trendikkäitä ovat myös proteiinirahkat.
Meni monta vuotta, kunnes hoksasin, ettei tavallinen maito sovi minulle ruokajuomaksi. Yritin sitkeästi juoda maitoa kalsiumsuositusten vuoksi, mutta vatsani ei pitänyt siitä. Piimästä en saa mitään oireita, ehkä maitohappobakteereissa on oma taikansa.
Meni monta vuotta, kunnes hoksasin, ettei tavallinen maito sovi minulle ruokajuomaksi.
Piimällä on kuitenkin vakiintunut ostajajoukkonsa. K-ruoan artikkeli vuodelta 2019 kertoo, että eniten piimää juodaan Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa. Vähiten sitä ostetaan Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla.
Piimän juominen on kuitenkin harvinaistunut. Luonnonvarakeskuksen tilaston mukaan 1970-luvun alussa piimää juotiin reilu 30 litraa henkeä kohti, mutta nykyisin vain vajaa seitsemän litraa.
Piimää inhoavien kannattaisi kuitenkin kokeilla erilaisia piimiä: tavallista, laktoositonta, AB-piimää, rasvatonta tai kefiiriä, fermentoitua maitopohjaista juomaa. Jälkimmäinen on etenkin Yhdysvalloissa trendijuoma. Erilaisten piimien koostumuksessa ja happamuudessa on merkittäviä eroja.
Piimä vaikuttaa olevan enemmän keski-ikäisten ja ikääntyneiden juoma omien havaintojeni perusteella. Eräs ikääntynyt tuttuni ylisti piimäkakkua. Muistan myös erään 1930-luvulla syntyneen rouvan, jolla piti olla jääkaapissa aina piimää.
Vanha kansa tuntee ehkä paremmin piimän terveysvaikutukset kuin nuoret aikuiset. Heistä kannattaa ottaa oppia monessa asiassa.
Kolumnin kirjoittaja on MT:n toimittaja.Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










