Makeita leipomotuotteita ostetaan aiempaa enemmän – ”Terveelliseen ruokavalioon mahtuu myös herkutteluhetkiä”
Suomessa on rikas kahvileipäkulttuuri. Sesongit määrittävät paljon sitä, mitä herkkuja kahvin seuraksi valitaan.Leipätiedotus ry seuraa, miten kotimaisia leipomotuotteita kulutetaan. Alkuvuonna näkyy selvästi, miten kotimaisten makeiden leipomotuotteiden suosio on noussut. Alkuvuonna niiden toimituksissa on nähtävillä lähes neljän prosenttiyksikön kasvu edelliseen vuoteen verrattuna.
Leipätiedotuksen tilastojen mukaan kotimaisten makeiden leipomotuotteiden toimituksissa tapahtui merkittävä romahdus koronaepidemian myötä.
Ihmiset eivät käyneet kahviloissa eivätkä kutsuneet kotiinsa vieraita tai järjestäneet juhlia. Näin ollen makeita leipomotuotteita ei ostettu tarjolle. Sosiaalisen median kautta välittyi vaikutelma, että myös kotileivonta lisääntyi.
”Terveelliseen ruokavalioon mahtuu hyvin herkkuhetkiä.”
Leipätiedotuksen tilastoinnista vastaavan projektikoordinaattori Terhi Virtasen mukaan poikkeusajan toimitusten laskua on nyt kiritty kiinni muutaman vuoden ajan, ja etenkin makeissa leipomotuotteissa toimitukset ovat hiljalleen lähteneet kasvuun.
”Kun vuonna 2019 makeita leipomotuotteita syötiin noin 7,9 kiloa henkilöä kohti ja koronavuonna 2020 7,4 kiloa, oli määrä vuonna 2024 jo 8,1 kiloa. Kotimaisten makeiden leipomotuotteiden osuus oli viime vuonna 5,5 kiloa”, Virtanen kertoo ja jatkaa.
”Huomioitavaa on siis se, että vaikka kotimaisten makeiden leipomotuotteiden toimitusten määrä on lähtenyt jälleen nousuun, myös tuonnin kasvu on vaikuttanut kokonaiskulutuksen nousuun.”
Makeilla leipomotuotteilla herkuttelu on Virtasen mukaan edelleen kovin maltillista, vaikka kulutus henkilöä kohden on tilastojen mukaan ylittänyt kahdeksan kilogramman vuosikulutuksen.
”Tämä määrä vastaa viikoittain syötynä 2–3 pullaa, viineriä tai kakkupalaa. Terveelliseen ruokavalioon mahtuu hyvin herkkuhetkiä”, Virtanen muistuttaa.
”Liian tiukat säännöt johtavat helposti hallinnan menettämiseen ja ahmimiseen.”
Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja ja ravitsemustieteen asiantuntija Kaisa Mensonen toteaa, että herkuttelun ja herkkujen kulutuksen on huomattu kasvavan yhteiskunnallisesti haastavina aikoina.
Arjen pienet juhlahetket korostuvat, joihin kuuluvat myös makeat leipomotuotteet.
Mensonen korostaa, että mitään ruokia ei tulisi leimata niin sanotusti hyviksiksi tai pahiksiksi, vaan kaikkea tulisi syödä hyvillä mielin ja kohtuudella.
”Jos omaa syömistä rajoittaa liian tiukoilla säännöillä, johtaa se helposti hallinnan menettämiseen ja ahmimiseen, ja sen jälkeen taas entistä ankarampaan laihdutukseen ja ruokailun tai ruoka-aineiden rajoittamiseen”, Mononen toteaa.
”Jatkuva jojoilu luo vääristyneen ja haitallisen suhteen syömiseen ja saattaa hankaloittaa painonhallintaa, kun rajuilla laihdutuskuureilla menetetään kehon lihasmassaa, jolloin elimistön energian kulutus laskee.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






