Jotain uutta grilliin? Näiden ohjeiden jälkeen sinäkin haluat grillata kalaa
Kalan grillaamisella on pitkät perinteet. Kannattaakin kokeilla seuraavalla grillauskerralla kalaa fileenä tai kokonaisena.Kala valmistuu erityisen herkulliseksi grillissä. Kun kalaa käsittelee oikein, ei se tartu grilliin, eikä siitä tule ylikypsää.
Kalaa voi grillata kokonaisena tai fileinä. Grilliin voi valita esimerkiksi kirjolohta, lohta, siikaa, ahventa, kuhaa tai haukea.
Kalan grillaaminen ei ole vaikeaa, kun pitää muutaman asian mielessä. Pro Kala jakoi ohjeita kalan oikeaoppiseen grillaamiseen.
1. Ota kala huoneenlämpöön
Kala kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin 15–20 minuuttia ennen grillaamista.
Kala kannattaa suolata ennen grillaamista joko liottamalla sitä kymmenprosenttisessa suolaliemessä tai ripottelemalla kalan pinnalle karkeaa merisuolaa. Suolaliemen voit valmistaa lisäämällä litraan vettä desin merisuolaa ja kiehauttamalla liuoksen.
2. Suomusta kala
Grillattava kala kannattaa suomustaa ennen grillaamista, koska tällöin sen voi syödä nahkoineen päivineen. Rapeaksi grillaantunut nahka on herkullista ja täysin syötävää.
Kokonaisen kalan pintaan kannattaa tehdä muutama viilto, jotta kala kypsyy tasaisesti. Älä tee viilloista kuitenkaan liian syviä – niiden ei tule mennä läpi kylkiruodoista.
3. Kokeile kalan täyttämistä
Jos grillaat kokonaista kalaa, voit täyttää peratun kalan vatsan esimerkiksi yrteillä, sitruunasiivuilla tai tuorejuustolla yhdessä suolan kanssa. Kalan vatsan voi sulkea cocktailtikuilla niin, että täytteet pysyvät paikoillaan.
4. Estä kalan tarttuminen kiinni
Jos kalaa on yrittänyt aiemmin grillata, saattaa olla, että on törmännyt ongelmaan, jossa kala tarttuu grilliritilään kiinni.
Tarttumista voi ehkäistä kuumentamalla grillin mahdollisimman kuumaksi, öljyämällä kalan pinnan tai käyttämällä halsteria. Halsteri helpottaa kalan kääntämistä grillauksen aikana.
Fileitä grillatessa kannattaa suosia rasvaisia kaloja. Grillattavissa fileissä olisi syytä olla nahka mukana. Fileet grillataan nahka puoli alaspäin. Monissa kalafileissä kääntämistä ei tarvitse edes tehdä, mutta paksummissa fileissä on hyvä ottaa avuksi halsteri.
5. Varmista kypsyys
Kalan kypsymiseen vaikuttaa itse kalalaji, mutta myös kalan koko sekä grillin lämpötila. Kokonaisessa kalassa hyvänä nyrkkisääntönä on muistaa, että mikäli selkäevä lähtee vetämällä vaivatta irti, on kala kypsää. Fileessä taas voi seurata värin muuttumista kalan kypsyessä.
Kalaa ei kannata kypsentää liian kuivaksi. Esimerkiksi lohta ei kannata grillata edes läpikypsäksi, vaan sen maku tulee parhaimmillaan esille, kun liha on sisältä vielä hieman punertavaa ja mehevää.
6. Kokeile eri grillaustapoja
Grillausritilän ja halsterin lisäksi kalaa voi grillata monin eri tavoin. Kalaa voi grillata vartaissa tai alumiinifoliosta valmistetuissa nyyteissä. Grillausta helpottamaan voi ottaa myös erilaisia paistoalustoja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






