Kalaisa lyttyperunapiirakka
Somesuosikiksikin noussut, luontaisesti gluteeniton piirakkapohja syntyy kuorineen keitetyistä perunoista, jotka ladotaan ripirinnan vuokaan ja lytistetään litteäksi, tiiviiksi levyksi.
Keitetyistä perunoista syntyy uudenlainen, maukas ja ruokaisa piirakkapohja. Kypsentämisen jälkeen sen päälle levitetään savumuikkuviuhka sipuleiden kera. Kuva: Sanne KatainenSekoita täytteeksi ranskankermaa, kananmunia ja voimakasta juustoraastetta. Sitruunan kuoriraaste ja mehu antavat hienon aromin piirakalle, joka vasta kypsänä päällystetään savumuikuilla ja erilaisilla sipuleilla.
Kalaisa lyttyperunapiirakka
12–18 palaa
- Ainekset
- Pohja
- 1 kg perunoita (jauhoinen tai yleisperuna)
- ripaus suolaa ja mustapippuria
- Täyte
- 2 prk (à 200 g) ranskankermaa
- 2 kananmunaa
- 1 ps (130 g) mustaleimaemmentaaliraastetta
- 1 sitruuna (2 tl kuorta + 2 rkl mehua)
- ½–1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- Lisäksi
- 18 savumuikkua (säilyke)
- ½ punasipulia
- ½ dl hillosipuleita
- ¼ ruukkua ruohosipulia
Valmistusohje
Pese perunat huolellisesti ja keitä ne kypsiksi.
Voitele piirakkavuoka (Ø 26 cm). Asettele perunat tasaisesti vuoan pohjalle. Levitä leivinpaperi perunoiden päälle ja paina kattilan pohjalla perunat lyttyyn tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille. Voit käyttää myös survinta ja painella perunat lyttyyn yksi kerrallaan. Ripottele perunapohjalle kevyesti suolaa ja pippuria.
Sekoita ranskankermat, munat ja juustoraaste kulhossa. Pese sitruuna ja raasta sen kuori ranskankermaseokseen. Sekoita joukkoon mehu. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada seos vuokaan perunoiden päälle.
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut vähän väriä.
Valuta muikut ja asettele ne tasaisesti rinkiin vähän jäähtyneen piirakan päälle.
Kuori punasipuli, halkaise se ja leikkaa puolirenkaiksi. Viipaloi hillosipulit. Hienonna ruohosipuli.
Viimeistele kalaisa lyttyperunapiirakka sipuleilla.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


