Kotimaa

Onko maaseudun tulevaisuus väitettyä valoisampi? Ylen jutussa povataan megatrendin murrosta ja maallemuuton nousua

Tutkijat ovat Ylen mukaan havainneet ainakin kuusi merkkiä, jotka tukevat käsitystä maallemuuton suosion kasvusta.
Sanne Katainen
Yhä useampi suomalainen ajattelee maaseutua takapajulan sijaan idyllisenä alueena. Tutkijat povaavat maallemuuton suosion lisääntymistä.

Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva kertoo Yleisradion jutussa, että tutkijat ovat havainneet joukon signaaleja, jotka saattavat kieliä maallemuuton suosion kasvusta.

Näistä ensimmäinen perustuu Maaseudun Tulevaisuuden tekemään kyselyyn, jonka mukaan 41 prosenttia suomalaisista pohtii muuttoa maalle ja 15 pohtii sitä vakavissaan. Vakavasti muuttoa harkitsee siis 844 000 ihmistä.

Toinen Sitran maallemuuttoa tukeva indikaattori on Ylen mukaan asuminen kahdessa paikassa. Yhä useampi viettää merkittävän osan vuodesta maalla asuen. Jutussa Helsingin Yliopiston Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen huomauttaa, että väestöennusteissa kiinnitetään huomiota vain virallisiin kotipaikkoihin.

"Niistä syntyy mielikuva, että ihmiset elävät vain kotipaikoillaan. Mutta kun katsoo vaikkapa Savonlinnaa kesällä tai talvella, sitä on vaikea tunnistaa samaksi kaupungiksi", Hyyryläinen kertoo Ylelle.

Kolmas maaseudun voimistumisen puolesta puhuva seikka on maatalouden työvoimatarpeen kasvu. Jutussa kerrotaan, että Suomi voi nojata tulevaisuudessa entistä vähemmän tuontiruokaan, -rehuun ja -lannoitteeseen. Koska omavaraisuusastetta on nostettava, myös maaseudun työpaikkojen määrä lisääntyy.

Jutussa ympäristötutkija ja -filosofi Ville Lähde huomauttaa, että myös valtiolta kaivataan toimia.

"Tämä vaatii valtiolta aktiivista siirtymäpolitiikkaa, sillä taloudellisesti heikolla olevien alkutuottajien on vaikea sopeutua muutoksiin omin voimin."

Maaseudun työvoimatarvetta kasvattaa myös neljäs tutkijoiden havaitsema signaali, nimittäin kotimaan matkailun suosion lisääntyminen.

Maaseudun vetovoimaa lisää osaltaan myös se, että työtä on nykyisin entistä helpompi tehdä myös etänä, Ylen jutussa kerrotaan. Nykyisin jopa 28 prosenttia kaikista palkansaajista tekee etätöitä. Puolet niistä, jotka eivät tee työtä etänä, haluaisi tehdä.

Ylen mukaan nykyisin ei enää edellytetä, että kaikkien työntekijöiden olisi asuttava pääkaupunkiseudulla.

Viimeiseksi maaseudun nousua tukevaksi asiaksi Yle mainitsee mielikuvien muuttumisen. Jutun mukaan viimeisen noin 30 vuoden aikana maaseutu on muuttunut suomalaisten mielissä takapajulasta idylliksi.

Ylen haastattelemien tutkijoiden mukaan mielikuvat maaseudusta tulevat vastaisuudessa muuttumaan entistä monipuolisemmiksi.

Lue lisää:

Murtuuko megatrendi? – Maallemuutto voikin olla tulevaisuudessa suosittua

Lue lisää

MTK:n Marttila vaatii korjausliikettä Ylen journalismiin – "Maaseudun mitta on täysi"

Kiertotalouden edelläkävijyys vaatii toimeen tarttumista

Linnan juhliin kuuluu tänä vuonna kuusi aluelähetystä – veteraanit eivät saavu Presidentinlinnaan

Katso tunteellinen video talon kohtalosta: Maallemuuttaneen pariskunnan vanha hirsitalo paloi – etsivät nyt tilalle toista vanhaa hirsirunkoa