Liikennevirhemaksun voi saada nyt myös vesillä, huviveneellä pitää olla päällikkö, mutta veneen vuokraaminen helpottuu – uusi vesiliikennelaki astuu voimaan tänään - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Liikennevirhemaksun voi saada nyt myös vesillä, huviveneellä pitää olla päällikkö, mutta veneen vuokraaminen helpottuu – uusi vesiliikennelaki astuu voimaan tänään

Veneen kuljettajan pitää olla olosuhteisiin nähden riittävän ikäinen
Huviveneen päällikön tehtävänä on vastata veneen turvallisuudesta. Lehtikuva / Markku Ulander

Tänään tulee voimaan uusi vesiliikennelaki. Uusi laki edellyttää muun muassa, että myös huviveneellä on päällikkö. Päällikön tehtävänä on vastata siitä, että veneessä on pakolliset turvallisuusvarusteet, pelastusliivit on puettu olosuhteiden niin vaatiessa ja kaikki veneessä olevat osaavat toimia hätätilanteessa.

Uusi laki tuo myös liikennevirhemaksun käyttöön vesiliikenteessä, samaan aikaan kun maksu tulee voimaan tieliikenteessäkin.

Kuljettajan pätevyyttä tarkennetaan siten, että veneen kuljettajan pitää olla olosuhteisiin nähden riittävän ikäinen ja tällä pitää olla riittävät kyvyt ja taidot ohjata venettä.

Rekisteröitävän moottorilla kulkevan veneen kuljettajan täytyy olla täyttänyt 15 vuotta. Yli 24-metrisiin huvialuksiin sekä vuokraveneisiin vaaditaan 18 vuoden ikää ja lupakirjoja.

Veneiden vuokraus ja jakamistalous helpottuu, kun vuokraveneet vapautuvat katsastusvelvoitteesta. Vuokraveneiden on kuitenkin luonnollisesti täytettävä lain edellyttämät yleiset turvallisuus- ja varustevaatimukset.

Lue lisää

Uusi vesiliikennelaki edelleen vieras osalle juhannuksen veneilijöistä – kaikki eivät tiedä, kuka on veneen päällikkö

Suurin osa suomalaisista laskisi veneilyn promillerajaa: "Vesi on ympäristönä jopa tienpintaa haastavampi"

Veneelle on nimettävä turvallisuudesta vastaava päällikkö ja liikennevirhemaksuja saa myös vesillä törttöilystä – uusi vesiliikennelaki tuo veneilyyn monia muutoksia

Oikeusministeri Henriksson: on syytä laatia suunnitelma siitä, mitä isojen veneiden kuljettajilta vaaditaan – "En kuitenkaan usko, että veneajokortti kaikille on tarkoituksenmukainen"