Kotimaa

Suomalaisen saaren rasistinen nimi poistetaan kartoista: "Viranomaisten ei tule käyttää sävyltään rasistisia ilmauksia"

Saari nimettiin rasistisella nimellä 1930-luvulla.
Pekka Fali
Journalistiliiton jäsenet nimesivät saareen 1930-luvulla. Nimi perustuu toimittajista aiemmin käytettyyn termiin "lehtineekeri".

Kotimaisten kielten keskus on keskustellut Maanmittauslaitoksen kanssa rasistisen ilmauksen sisältävästä saarennimestä Neekerisaari. Saari sijaitsee Liperissä, Pyhäselkä-järvessä.

Keskustelussa on tultu siihen tulokseen, että Maanmittauslaitos poistaa nimen kartoistaan.

Saaren omistaja, Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys, päätti kokouksessaan vaihtaa saaren nimen jo viime vuoden alussa Uutiseksi. Se pyysi asian hoitamista Maanmittauslaitokselta, Journalisti lehti kertoo.

Kotus ei kuitenkaan suostunut vaihtoon vedoten siihen, että luonnonpaikoista esitetään kartassa sekä aineettoman kulttuuriperinnön vaalimisen että hälytysturvallisuuden takia ne nimet, joita paikalliset niistä vakiintuneesti käyttävät.

Lopullisen päätöksen nimen esittämisestä kartassa tekee Maanmittauslaitos.

Kotimaisten kielten keskus haluaa korostaa, että kyseessä on poikkeustapaus, eikä karttojen nimien valinnan ja karttanimistön tarkistuksen perusperiaatetta ole syytä muuttaa.

Nimen Neekerisaari poistamista tukevat Kotuksen mukaan useat seikat. Sen lisäksi, että nimen sisältämä sana on ehdottomasti halventava ja epäkorrekti, nimi on maastokartassa ainoa kyseisen sanan sisältävä nimi.

Kyseinen nimi ei ole myöskään vanhaa paikallista perinnettä, vaan alun perin tietoisesti Journalistiliiton jäsenten kesäpaikalleen − ennen muuta kiinteistölle − 1930-luvulla antama.

Sanan ruotsinkielinen vastine on tulkittu poikkeuksellisen loukkaavaksi ja epäasialliseksi Ruotsissa, jossa Lantmäteriet on poistanut vuonna 2019 kaikki Neger-alkuiset nimet peruskartastaan. Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo, että nimeä ei ole hyvä esittää kartassa.

Kotus linjaa, ettei viranomaisten ei tule käyttää sävyltään rasistisia ilmauksia. Periaatteessa perinnäiset paikannimet eivät kuulu yhdenkään viranomaisen toimivaltaan.

Ne ovat Kotuksen mukana kuitenkin siinä mielessä poikkeuksellinen kielenkäytön laji, että ne eivät ole pelkästään paikallista, suullista kielenkäyttöä.

Kun nimet esitetään kartassa, ne tulevat osaksi julkista ja viranomaisten kielenkäyttöä. Käytännössä karttaan merkitty, oikeinkirjoitukseltaan standardoitu nimi ohjaa viranomaisia ja kansalaisia käyttämään nimeä. Tässä tapauksessa se myös ylläpitää rasistisen ilmauksen sisältävän nimen käyttöä.

Journalisti: Journalistiyhdistys haluaisi vaihtaa Neekerisaaren nimen – Kotus vastustaa

Lue lisää

Täydellistä sotea on mahdoton tehdä

"Patriarkaalisten normien vuoksi tyttöjen harteilla on valtaosa palkattomasta kotityöstä" – korona uhkaa naisten koulutusta, mielenterveyttä ja kehorauhaa

Tasa-arvo ei vielä toteudu teattereissa: ohjaajista ja käsikirjoittajista selkeästi suurin osa miehiä

Rasismi näkyy myös korkeakoulutettujen maahanmuuttajien kohtelussa