Kotimaa

Koronaepidemia on lisännyt lasten ja nuorten syrjäytymistä ja heikentänyt perheiden hyvinvointia – työryhmä kaipaa suunnitelmaa asioiden korjaamiseksi

Kriisin haittavaikutukset kasaantuvat jo valmiiksi huonommassa asemassa oleville.
Eija Kontio
Raportin mukaan epidemian jälkihoidossa on tunnistettava ne lapset ja nuoret, joiden hyvinvointi kaipaa erityistä huomiointia.

Koronaviruskriisi lisää lasten ja nuorten eriarvoisuutta ja syrjäytymistä, sillä vaikka epidemia vaikuttaa kaikkiin, vaikutusten kesto ja laajuus vaihtelevat, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän tuore raportti. Kriisin haittavaikutukset myös kasaantuvat jo valmiiksi huonommassa asemassa oleville.

Raportin mukaan epidemian jälkihoidossa on tunnistettava ne lapset ja nuoret, joiden hyvinvointi kaipaa erityistä huomiointia, ja autettava heitä.

Heihin kuuluvat muun muassa pitkäaikaissairaat, vammaiset ja kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset sekä he, joiden perheisiin kriisi on tuonut uusia rahahuolia tai joiden perheissä on ongelmia mielenterveyden ja päihteiden kanssa.

"Lapsiperheköyhyys uhkaa lisääntyä, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunteet ovat lisääntyneet, ja nuorten koulutuksesta ja työelämästä ulkopuolisuus uhkaa lisääntyä, ellei tehdä määrätietoisia toimia", sanoi työryhmän puheenjohtaja Esa Iivonen tiedotustilaisuudessa.

Koska lasten, nuorten ja perheiden palvelut ovat pääosin kuntien vastuulla, työryhmä esittää apukeinoiksi lapsiperheiden toimeentuloturvan riittävän tason varmistamista ja sitä, että kunnille annetaan riittävästi rahaa palvelujen toteuttamiseen.

Tarvetta on sekä nopeille ja välittömille että pitkäkestoisille toimille.

Ensimmäisen vaiheen toimissa keskityttäisiin muun muassa neuvolapalveluiden, varhaiskasvatuksen, lastensuojelun ja lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden tukemiseen.

Nuorten työmarkkina-asemaa pitäisi myös parantaa, sillä koronakriisi on vaikeuttanut nuorten pääsyä työmarkkinoille.

Työryhmän työtä hyödynnetään myös kansallisen lapsistrategian valmistelussa.

Lue lisää

Olli Rehn: Suomi on realistisen vihreyden edelläkävijä ja kiertotalouden huippumaa

Belgiassa todettu Euroopan ensimmäinen uuden koronavariantin tartunta – THL suosittelee välttämään matkustamista eteläisen Afrikan maihin

THL: Suomessa on tänään raportoitu 1 406 uutta koronavirustartuntaa

Uudet ravintolarajoitukset tulevat voimaan sunnuntaina – uutena alueena mukana Etelä-Karjala