Kylmyysennätys mitattiin heinäkuussa — kuukausi oli myös tavallista sateisempi ja hellepäiviä kertyi vain kymmenen - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kylmyysennätys mitattiin heinäkuussa — kuukausi oli myös tavallista sateisempi ja hellepäiviä kertyi vain kymmenen

Viimeksi näin sateinen heinäkuu on koettu kesinä 2015–2017.
Pitkäkestoiset ja rankat sateet olivat heinäkuussa yleisiä. Myös lämpötilat jäivät tavanomaista matalammalle. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Heinäkuu oli tavanomaista viileämpi ja vähähelteisempi, kertoo Ilmatieteen laitoksen heinäkuuta koskeva säätilasto.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli suuressa osassa Suomea 1–2 astetta tavanomaista viileämpi. Myös helteestä saatiin heinäkuussa nauttia tavanomaista vähemmän. Hellelukemia oli yhteensä vain kymmenenä päivänä, mikä on kuusi päivää alle heinäkuun keskiarvon.

Hellelukemiin päästiin heinäkuun aikana yhteensä vain kymmenenä päivänä, mikä on kuusi päivää alle heinäkuun keskiarvon.

Kuukauden ylin lämpötila, 27,7 astetta, mitattiin Joensuun lentoasemalla Liperissä heinäkuun 18. päivänä. Kuukauden alin lämpötila putosi 0,9 miinusasteeseen ja mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä kuun 3. päivänä.

Myös Tampere-Pirkkalan lentoasemalla tehtiin ennätys heinäkuun 24. päivänä, kun päivän alhaisin lämpötila putosi 12,2 asteeseen.

Kyseessä oli alhaisin asemalla heinäkuussa mitattu päivän ylin lämpötila 1960-luvulta alkaen.

Pitkäkestoisia ja osin rankkoja sateita sen sijaan riitti. Yli 100 millimetrin sademääriä havaittiin yleisesti koko maassa, ja kuukauden sademäärä oli 1,5–2,5 kertaa tavanomaista suurempi.

Viimeksi näin sateinen heinäkuu on koettu kesinä 2015–2017.

Klo 14.05 lisätty tietoja ylimmästä ja alimmasta lämpötilasta sekä muutettu otsikkoa.

Lue lisää

Ailaa ei olisi tähän kaivattu

Animaatio: Näin illalla alkava Aila-myrsky rymistelee läpi Suomen

Iskeekö Suomeen keskiviikkona Hilla vai torstaina Aila Aapelin voimalla? Syysmyräkän nimi ratkeaa rajuilman ajankohdasta

Palvellaanko metsänomistajaa huonosti heinäkuussa? Puunostaja: "Pääosa yhteydenotoista on mökkiläisiltä, jotka haluavat kaataa muutaman puun"