Kotimaa

Suomen alkoholin etämyyntikielto on laiton – EU:n komissio vastasi Petri Sarvamaan kirjalliseen kysymykseen

Komissio kertoo aloittaneensa keskustelut Suomen viranomaisten kanssa asian selvittämiseksi.
Kuvat: Maria Miklas, Kari Salonen / Kuvitus: Juho Leskinen
Petri Sarvamaan mukaan etämyyntikielto rikkoo tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatetta ja sorsii suomalaisia kuluttajia suhteessa muihin eurooppalaisiin.

Euroopan komissio on vastannut europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok.) heinäkuussa jättämään kirjalliseen kysymykseen alkoholin etämyynnin juridisesta tilanteesta Suomessa. Sarvamaa lähetti asiasta tiedotteen maanantaina.

Petri Sarvamaan mukaan etämyyntikielto rikkoo tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatetta ja sorsii suomalaisia kuluttajia suhteessa muihin eurooppalaisiin. Etämyyntikiellolla ei myöskään ole vahvistettua juridista pohjaa.

Komissio kertoo vastauksessaan aloittaneensa keskustelut Suomen viranomaisten kanssa asian selvittämiseksi.

Sarvamaa odottaa selvitystä asiasta STM:ltä sekä Valviralta. Mikäli Suomi ei peru EU-oikeuden vastaista kieltoa, voi komissio viedä Suomen asiasta EU-tuomioistuimeen.

“Komission vastauksesta ilmenee, että Suomi ei ole niin sanotulla etämyyntikiellollaan täyttänyt notifiointimenettelyn vaatimuksia, eikä kielto näin ollen ole EU-oikeuden mukainen. Odottaako Suomea tässä rikkomusmenettely? Ministeriön ja hallituksen on pakko reagoida tähän”, Sarvamaa sanoo tiedotteessa.

Sarvamaan mukaan Valvira ja STM tekevät juridisesti olemattomin perustein vahinkoa monelle elinkeinonharjoittajalle ylläpitämällä väitettyä etämyyntikieltoa.

”Tämä tuo selvyyttä myös kotimaisten pienpanimoiden tilanteeseen. STM tuskin voi enää kirkkain silmin väittää, että kotimainen pienpanimoiden etämyynti avaisi jonkinlaisen ”jo kielletyn” alkoholimyyntikanavan ulkomailta Suomeen. Nyt on korkea aika lopettaa kiemurtelu, ja sallia etämyynti reilusti ja rehellisesti”, Sarvamaa sanoo.

Lue lisää aiheesta: Suomi rikkoo etämyyntikiellolla EU-oikeutta

Lue lisää

EK jättää palkkojen avoimuutta pohtineen kolmikantaisen työryhmän – syyttää ministeriön tasa-arvoyksikköä epätasa-arvoisesta toiminnasta

Lyijyhaulikiellosta äänestetään ensi viikolla EU:ssa – Sarvamaa ajaa parlamentissa kiellon palauttamista takaisin komission valmisteluun

Capin todellinen merkitys

Täysistunto kehui keväällä laadittua aloitetta pienpanimoiden etämyynnistä – aloitteen laatija toivoi lakimuutoksen voimassaololle jatkoa, moni edustaja pysyvää muutosta