Öljylämmityksen vaihtaminen muuksi kiinnostaa pientaloasujia – avustusta hakenut jo yli 1 000 kotitaloutta - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Öljylämmityksen vaihtaminen muuksi kiinnostaa pientaloasujia – avustusta hakenut jo yli 1 000 kotitaloutta

Avustuksella kannustetaan pientaloja siirtymään öljystä ympäristöystävällisempään lämmitykseen.
Markku Vuorikari
Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajat voivat saada 2 500 tai 4 000 euroa avustusta, kun öljylämmitys vaihdetaan ympäristöystävällisempään muotoon.

Pientalojen öljylämmityksestä poissiirtymiseen tarkoitettua tukea on haettu vilkkaasti. Avustus tuli tarjolle syyskuun alusta ja nyt jo sitä on hakenut 1 028 omakotitalon tai paritalon omistajaa, kertovat ympäristöministeriö Pirkanmaan ELY-keskus ja Motiva.

Avustusta voi hakea, jos ympärivuotisen asuinkäytössä olevan pientalon lämmitys muutetaan ympäristön kannalta kestävämpään energiamuotoon. Avustusta varten ympäristöministeriö on varannut lähes 30 miljoonaa euroa. Tavoitteena on saada noin 10 000 pientaloa vaihtamaan lämmityksensä öljystä muuhun energiamuotoon.

”Avustuksen hakutahti on ollut heti alusta alkaen huikea. Tämä osoittaa, että suomalaiset ovat valmiita tekemään käytännön tekoja ilmaston puolesta", sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen tiedotteessa.

Tukea myönnetään 4 000 euroa kun öljylämmitys vaihdetaan kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Muihin lämmitysmuotoihin avustusta myönnetään 2 500 euroa. Fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta, käyttäviin rakennuskohtaisiin lämmitysjärjestelmiin tukea ei myönnetä.

Tähän mennessä suurinta, 4 000 euron, avustusta hakeneilla muutostyön kustannusarviot ovat vaihdelleet noin 7 000–28 000 euron välillä. Suurempaa avustusta hakeneiden kustannusarvio on ollut tiedotteen mukaan keskimäärin 14 500 euroa.

"Avustusta voi hakea takautuvasti 1.6.2020 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Avustuspäätöstä kannattaa kuitenkin hakea jo ennen muutostyön aloittamista varsinkin, jos haluaa varmistua myönteisen päätöksen saamisesta", tiedotteessa todetaan.

Avustusta voi hakea niin kauan kuin määrärahaa riittää. Takaraja hakemiselle on syksy 2022.

Lue lisää:

Tuki öljylämmityksestä luopumiseen tulee syyskuussa hakuun noin 10 000 pientalolle – "Tarvitaan vain kuitti todisteeksi investoinnista ja rahat rysähtävät tilille"

”Jos polttoöljykustannus oli tässä noin 7 000 euroa vuodessa, on laskua nyt puolessa vuodessa kertynyt vain 500 euroa" – maaseudun rivitalot siirtyivät maalämpöön

Lue lisää

”Jos polttoöljykustannus oli tässä noin 7 000 euroa vuodessa, on laskua nyt puolessa vuodessa kertynyt vain 500 euroa" – maaseudun rivitalot siirtyivät maalämpöön

Tuki öljylämmityksestä luopumiseen tulee syyskuussa hakuun noin 10 000 pientalolle – "Tarvitaan vain kuitti todisteeksi investoinnista ja rahat rysähtävät tilille"

Näin elvytystyöryhmä jälleenrakentaisi Suomea: Esittää tukea muun muassa öljylämmityksestä luopumiseen, luontopolkujen kunnostamiseen sekä sähkö- ja kaasuautojen latausverkkoon

Yksinyrittäjille 2 000 euron toimintatuki koronavirustilanteessa – haku avautuu mahdollisimman pian