Kotimaa

Työntekijän sormet jäivät puristuksiin makkaranpakkauskoneeseen – tamperelaiselle lihanjalostusyritykselle ja sen johtajille sakkoja työtapaturmasta

Tapaturma makkaranpakkauskoneella sattui Tampereella heinäkuussa 2018.
Kari Salonen
Tapaturma sattui makkaranpakkauskoneen käytössä.

Pirkanmaan käräjäoikeus on elokuun alkupuolella antamallaan tuomiolla tuominnut tamperelaiselle lihanjalostusyritykselle 6 000 euron suuruisen yhteisösakon työturvallisuusmääräysten rikkomisesta. Lisäksi lihanjalostustehtaan tuotantojohtaja ja kaksi työnjohtaja tuomittiin työturvallisuusrikoksen johdosta. Kaikkien kolmen tuomitun rangaistus on 15 päiväsakkoa.

Tapauksessa on kyse vuoden 2018 heinäkuussa Tampereella sattuneesta työtapaturmasta.

Tuolloin lihanjalostusyrityksen työntekijä oli työskentelemässä makkaranpakkauskoneella, jossa hänen tehtävänään oli aamuvuoron aluksi valmistella pakkauskone käyttökuntoon syöttämällä muovikalvot koneeseen. Tapaturmatilanteessa koneen alakalvo oli mennyt ryppyyn ja työntekijä oli yrittänyt oikaista kalvoa leikkurin kohdalta.

Käräjäoikeuden asiakirjasta käy ilmi, että työntekijän tarkoituksena oli ollut vetää kalvo käsin koneesta läpi. Kun hän tarttui kalvoon, teki koneen leikkuri-puristinosa työliikkeen, minkä seurauksena työntekijän sormet jäivät koneeseen puristuksiin.

Työsuojeluviranomaisen mukaan yhtiön toiminnassa oli laiminlyöty vaarojen selvittämistä ja niiden poistamista koskevia työturvallisuusmääräyksiä. Työsuojeluviranomainen huomauttaa käräjäoikeudelle antamassaan lausunnossa myös, että työntekijää ei sen mielestä ollut perehdytetty riittävästi koneen turvalliseen käyttöön.

Käräjäoikeus linjasi tuomiossaan, että vaikka tapaturman aiheuttanut vaaratekijä oli tunnistettu koneelle tehdyssä vaarojen arvioinnissa, ei vaaran poistamiseksi ollut ryhdytty tarvittaviin toimenpiteisiin. Työntekijöitä oli opastettu sammuttamaan kone häiriötilanteen sattuessa, mutta pääsyä koneen vaara-alueelle ei ollut estetty teknisin toimenpitein, vaikka se olisi ollut mahdollista.

Perehdytyksen osalta käräjäoikeus asettui työsuojeluviranomaisen ja työntekijän kannalle siinä, että työntekijää ei ollut perehdytetty riittävästi ennen töiden alkua. Käräjäoikeus huomauttaa, että työntekijän pakkausosastoa koskevaa perehdytysasiakirjaa ei löytynyt, vaikka työntekijöiden perehdyttäminen oli dokumentoitu yhtiössä yksilöllisesti.

Perehdyttämisvelvollisuutta koskeva asia oli kuitenkin vanhentunut, minkä vuoksi syyte työturvallisuusrikoksesta siltä osin hylättiin.

Lue lisää:

Lihamylly jatkoi käyntiään – Sahalahden Broiler Oy:lle yhteisösakko työturvallisuusrikoksesta

Lue lisää

Varaosamyyjä vedätti John Deereä urakalla – myi konejätille sen omaa tavaraa lähes kolmen vuoden ajan sadoilla tuhansilla euroilla

Kokematon raivaaja sahasi kaverin jalkaan, työnantajalle sakot

Lihamylly jatkoi käyntiään – Sahalahden Broiler Oy:lle yhteisösakko työturvallisuusrikoksesta

TALOUDESTA LYHYESTI