Aila-myrsky on katkonut sähköt kymmeniltä tuhansilta – "Syyskuiseksi myrskyksi poikkeuksellisen voimakas" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Aila-myrsky on katkonut sähköt kymmeniltä tuhansilta – "Syyskuiseksi myrskyksi poikkeuksellisen voimakas"

Sähköjä oli kahdeksan aikoihin poikki 140 kunnassa. Eniten sähkökatkoja oli tuolloin Pohjanmaan Mustasaaressa.
Esimerkiksi Helsingissä pelastuslaitos kehotti ihmisiä varautumaan myrskyyn keräämällä pihoilta pihakalusteet ja irtotavaran, jotka voivat tuulessa lentäessään aiheuttaa lisävahinkoja. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Suomessa etenevä Aila-myrsky on katkonut sähköjä kymmeniltä tuhansilta kotitalouksilta. Sähkökatkokartan mukaan viiden tienoilla aamulla sähköttä oli noin 61 000 taloutta.

Sähköjä on poikki erityisesti länsirannikolla, mutta myös muualla maassa on sähköttömiä kotitalouksia. Sähköjä oli aamukahdeksan aikaan poikki 140 kunnassa. Eniten sähkökatkoja on Pohjanmaan Mustasaaressa, missä ilman sähköä on noin 5 000 taloutta.

Pohjanmaan pelastuslaitokselta päivystävä palomestari Kaj Enqvist kertoi STT:lle, että aamulla neljään mennessä alueella oli ollut yöllä 115 vahingontorjuntatehtävää. Hänen mukaansa puita oli kaatunut muun muassa sähkölinjojen päälle. Lisäksi esimerkiksi katuvalaisinpylväitä oli kaatunut.

"Ei vielä helpota. Siellä on kova myräkkä edelleen", Enqvist sanoi.

Janne Kumpulainen, yksi Satakunnan päivystävistä palomestareista, kertoi aamulla neljän jälkeen, että myrskyyn liittyviä hälytyksiä oli tullut kymmenkunta. Ne kaikki olivat keskittyneet hänen päivystysalueellaan rannikolle Meri-Poriin. Puita oli kaatunut tielle ja sähkölinjoille.

Kumpulainen huomauttaa, että ihmisiä ei ole liikkunut ulkona paljoakaan. Päivän valjetessa saattaa paljastua lisätuhoja.

Sähkönjakeluyhtiöt ovat varautuneet laajoihin sähkökatkoksiin Suomessa, ja monet yhtiöt ovat myös varanneet lisää väkeä viankorjaukseen ja asiakaspalveluun.

Aamun työmatkaliikenteessä on syytä varautua huonoon ajokeliin laajoilla alueilla läntisessä ja keskisessä Suomessa. Tampereen tieliikennekeskus varoitti, että puuskittainen tuuli haittaa liikennettä kaikissa Pohjanmaan maakunnissa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomen maakunnassa sekä Varsinais-Suomessa.

Varhain aamulla myrskyn keskus oli Keski-Suomen ja Pohjois-Savon yllä ja suuntasi kohti kaakkoa. Aamun aikana tuulet voimistuvat Suomen länsiosissa. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen kertoi STT:lle, että torstaina päivällä voimakkaat tuulet siirtyvät kohti itää ja etelää.

Siiskonen kertoi STT:lle, että myrskyn aikana ei ole rikottu kaikkien aikojen ennätyksiä, mutta syyskuiseksi myrskyksi Aila on poikkeuksellisen voimakas.

Aikaisin aamuyöstä mitattiin Pietarsaaren Kallanin sääasemalla tuulenpuuska, jossa puuskan nopeus oli 35,3 metriä sekunnissa.

Keskituuli, eli tuulen nopeuden keskiarvo kymmeneltä minuutilta, puhalsi esimerkiksi Rauman Kylmäpihlajan sääasemalla runsaat 29 metriä sekunnissa, Siiskonen kertoi.

Ilmatieteen laitoksen Twitterissä julkaistun kartan mukaan aamuseitsemän aikoihin länsirannikolla tuuli puhalsi yli 20 metriä sekunnissa. Sisämaassa tuulen nopeuden arvioidaan olevan yli 15 metriä sekunnissa.

Tuulen nopeus voi Selkämerellä olla yli 30 metriä sekunnissa. Saaristomerellä ja Ahvenanmerellä tuuli voi puhaltaa yli 25 metriä sekunnissa.

Puoliltaöin Ilmatieteen laitos varoitti hyvin vaarallisesta tuulesta Satakunnassa, Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Ilmatieteen laitokselta korostetaan, että varoituksia kannattaa seurata ympäri maata torstain aikana.

Lisäksi ainakin Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa voimassa on tulvavaroitus.

"Myrsky on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas ja pitkäkestoinen. Vaikka tuuliennätyksiä ei tulla lyömään, tilanteessa on läsnä monia vahingoille altistavia tekijöitä, kuten maaperän roudattomuus, myrskypuuskien pitkä kesto sekä puissa olevat lehdet", päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta sanoi aiemmin tiedotteessa.

Juttua on päivitetty tuoreimmilla tiedoilla 17.9. klo 8.18.

Lue lisää

Aila-myrsky jätti omenat rauhaan – kausityövoiman puute ja viileän märkä heinäkuu nipistävät puutarhamarjojen satoja

Ailan metsätuhot jäivät alle 20 miljoonaan euroon

Aila katkoi 100 000:lta sähköt, maakaapelointi vähensi riskiä – "Sähköt katkeavat yhä harvemmalta ja viat saadaan korjattua aikaisempaa nopeammin", Energiateollisuus kertoo

Aila-myrskyn vahingot näyttävät olevan jäämässä odotettua pienemmiksi, vakuutusyhtiöistä kerrotaan