MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Kotimaa

Huumeet eivät ole enää vain kasvukeskusten riesa – KRP:n rikosylikomisario kertoo, miten maaseudulla hankitaan huumeita ja ketkä niitä ostavat

Viime vuosina huumeidenkäyttö on lisääntynyt myös maaseudulla, vaikka aiemmin se on ollut lähinnä isojen kaupunkien ongelma.
Jaana Kankaanpää
Eri alueilla käytettävissä huumausaineissa ei käytännössä ole eroa. Keskusrikospoliisin rikosylikomisarion mukaan tätä selittää pitkälti se, että huumeiden saatavuus on internetin ansiosta sekä kaupungeissa että maaseudulla yhtä hyvä.

Vielä noin kymmenen vuotta sitten huumeet olivat lähinnä kasvukeskusten riesa. Sittemmin tilanne on muuttunut ja huumeita käytetään käytännössä maamme joka kolkassa eli myös maaseudulla.

Maaseudulle huumekauppa on levinnyt noin viiden viimeisimmän vuoden aikana nettikaupan yleistymisen myötä.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Jari Räty kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että käytännössä kaikki huumausaineet kannabista lukuun ottamatta, joita Suomessa käytetään, tulevat maahan ulkomailta. Huumeet kulkeutuvat maahan käytännössä rahtitavaran mukana, henkilöliikenteen mukana tai postin välityksellä.

Tärkeimmät Suomessa liikkuvat ja meillä käytettävät huumausaineet ovat kannabis, amfetamiini, ekstaasi, Subutex, kokaiini sekä muuntohuumeet kaikissa eri muodoissaan. Muuntohuumeilla tarkoitetaan aineita, jotka eivät kuulu tähän perinteiseen ryhmään, mutta ne muistuttavat vaikutuksiltaan tai kemialliselta rakenteeltaan huumausaineeksi luokiteltuja aineita. Suuri osa muuntohuumeista on luokiteltu huumausaineiksi, ja aina kun uusia aineita tulee ilmi, pyritään ne Rädyn mukaan luokittelemaan huumausaineiksi mahdollisimman nopeasti.

"Perinteisesti Suomessa on käytetty paljon amfetamiinia muuhun Eurooppaan verrattuna. Se saattaa johtua siitä, että olemme olleet paljon virolaisten kanssa tekemisissä. Virossa oli 2010-luvulle saakka paljon amfetamiinilaboratorioita, joissa tehtiin amfetamiinia", Räty valaisee.

Kannabis taas on hyvin yleinen huumausaine koko Euroopassa. Sen saatavuus on Rädyn mukaan ollut aina hyvä, missä yhtenä osatekijänä vaikuttanee se, että kannabista kasvatetaan myös meillä Suomessa.

Suurin osa Suomeen tulevista huumeista on nykyisin peräisin Alankomaista.

Noin kymmenisen vuotta sitten tyypillinen huumeiden käyttäjä oli suuressa kaupungissa näkyvällä paikalla aineita käyttävä moniongelmainen henkilö. Nykyisin huumeidenkäyttö käytännössä läpäisee kaikki ikä- ja sosiaaliluokat. Toisin sanoen stereotypia itseään kadunkulmassa piikittävästä narkomaanista on jokseenkin murentunut, vaikka tällaisiakin tapauksia toki edelleen on olemassa.

"Skaala on laajentunut hyvin paljon. Nyt nuoriso ja varttuneemmatkin käyttävät bilehuumeita ja huumausaineiksi luokiteltavien huumeiden käyttö on yleistynyt", Räty sanoo.

Yksi ryhmä huumeiden käytössä ovat niin sanotut eliittihuumeet, kuten kokaiini. Kokaiinin käyttö on vuosien varrella tullut entistä suositummaksi myös meillä Suomessa.

"Sitä käyttäjäkuntaa ei pystytä arvioimaan miltään ulkoiselta olemukseltaan. Ihan työssä käyväkin saattaa käyttää kokaiinia", rikosylikomisario kertoo.

Taannoin paljastetussa Silkkitie-tapauksessa on ilmennyt, että huumeita ostavat myös niin sanotut kunnolliset kansalaiset. Räty kertoo, että esimerkiksi Itä-Suomen käsittävässä tutkintahaarassa yli puolella epäillyistä osoite oli maaseudulla ja vain harvalla epäillyllä oli aiempaa rikostaustaa.

"Oli miehiä ja naisia. Ikäprofiilit olivat varsin nuorista aika iäkkäisiin henkilöihin ja työttömien lisäksi edustettuna oli työssä olevia eri ammattikunnista", Räty sanoo.

Kuten todettua, suuressa roolissa huumekaupan ja huumeidenkäytön laajentumisessa on internet ja verkossa käytävä kauppa.

"Kun se saatavuus on niin helppoa ja valikoima on laajaa, jokainen mattimeikäläinen pystyy tilaamaan mitä tahansa huumausainetta mihin tahansa Suomen kolkkaan omalta kotisohvaltaan", Räty painottaa.

Siinä missä kaupungeissa huumeet hankitaan vielä paljolti kasvokkaisesta niin sanotusta katukaupasta, maaseudulla kauppa pyörii lähinnä pimeillä internetsivustoilla, vaikka toki joitain poikkeuksiakin on.

"Hyvin tyypillisiä huumausaineiden levityspaikkoja ovat baarit ja ravintolat", Räty kertoo.

Eri alueilla käytettävissä huumausaineissa ei käytännössä ole eroa. Rädyn mukaan tätä selittää pitkälti se, että huumeiden saatavuus on internetin ansiosta sekä kaupungeissa että maaseudulla yhtä hyvä.

Tullin rikostorjunnan päällikkö, valvontajohtaja Hannu Sinkkonen muistuttaa, että vaikka huumeidenkäyttö läpäisee käytännössä kaikki ikä- ja sosiaaliluokat, on verkossa käytävä huumekauppa yleisempää nuorten, alle 35-vuotiaiden, keskuudessa.

"Totta kai se tilaaminen on yleisempää niissä ikäluokissa, jotka ovat tottuneet käyttämään tietokonetta ja verkkoa", Sinkkonen huomauttaa.

Näin ollen huumekaupan laajentuminen maaseudulle on pitkälti lähtöisin nuoremmista ikäluokista. Sinkkonen painottaa, että myös vanhemmat ikäluokat ovat käyttäneet huumeita aina.

"Vanhempien käyttö yleensä on niitä perinteisiä eli kannabistuotteita ja amfetamiinia sekä sen johdannaisia. Nuoret käyttävät paljon vanhempia ikäluokkia enemmän muuntohuumeita, joita hankitaan netistä."

Tulevaisuudessa maaseudun huumetilanteeseen tuskin on tulossa helpotusta. Sinkkonen ennustaa, että maaseudun huumetilanne jatkuu nykyisenkaltaisena laajentuvana ongelmana myös ainakin seuraavat viisi vuotta.

"En näe mitään syytä, miksi se lähtisi parempaan suuntaan. Uskon, että huumeidenkäyttö ja kaikki siihen liittyvät toimet lisääntyvät", hän sanoo.

Myös KRP:n Räty on samoilla linjoilla siitä, että huumetilanteeseen tuskin on odotettavissa ainakaan äkkinäistä paranemista.

"Netti on tullut varmasti jäädäkseen", hän sanoo.

Rikosylikomisario muistuttaa, että tulevaisuuden näkymiin vaikuttaa paljon se, millaista huumepolitiikkaa Suomessa tehdään.

Lue lisää:

Keskusrikospoliisi ennustaa: Liivijengit levittäytyvät tulevaisuudessa yhä laajemmalle maaseudulla – varkaudet, petokset ja jopa ryöstöt yleistyvät

Lue lisää

KRP: Vastaamon tietomurtotutkinnassa tekijän osalta tutkintalinjat avoinna, rikosilmoituksia tehty tuhansia

Tuliko kotiovelle hämärä paketti? Tullin valvontajohtaja neuvoo, mitä kannattaa tehdä

Suomen tavaraviennin arvo kesäkuussa 15 prosenttia viime vuotta alhaisempi

Poliisi muistuttaa jokamiehenoikeuksista: Oikeudet tuovat mukanaan myös velvollisuuksia