Kotimaa

Uudelleen pesty kertakäyttösuojain suodattaa vielä kangasmaskia paremmin, selvitti VTT

Puhdistuskeinona peseminen voittaa desinfioimisen tässäkin asiassa.
Kimmo Haimi
Kangasmaskille paras puhdistuskeino on keittäminen.

VTT selvitti, ovatko kertakäyttöiset suojaimet ja kangasmaskit puhdistettavissa kotikonstein. Tämä vähentäisi maskien käytöstä syntyvän jätteen määrää.

Tutkimus osoitti, että kangasmaskien puhdistamiseen keittäminen on kotioloissa paras menetelmä, mutta kertakäyttöiset suojaimet menettävät eri menetelmin puhdistettaessa tehokkuuttaan.

Kangasmaskien puhdistus onnistuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaisella pesulla. Yllättävä tulos oli, että jopa 10 kertaa puhdistettu kertakäyttöinen suu-nenäsuoja on ainakin yhtä tehokas kuin kangasmaski.

Tutkimuksessa käytettyjä keinoja olivat keittäminen, konepesu, höyrytys, lämpökäsittely, silittäminen sekä pitkä säilytys ilmavasti huoneenlämmössä. Yleinen johtopäätös oli, että pesemisen on desinfiointia tehokkaampaa.

Kangasmaskit puhdistuvat kotona parhaiten keittämällä vähintään viisi minuuttia. Toiseksi paras keino oli konepesu 60 asteessa. Myös kertakäyttöisten suojainten rakenne kesti jopa kymmenen konepesua. Keittäminen ja konepesu kuitenkin heikentävät kertakäyttösuojainten kykyä erotella pienimpiä hiukkasia. Silti teho säilyy kangasmaskeja parempana. Ammattikäyttöön kotikeinoilla puhdistamista ei suositella.

Uunissakin maskeja voi puhdistaa, mutta lähes sadan asteen lämpötila on riski suojaimien rakenteelle. Puoli tuntia 70 asteessa taas ei riitä tuhoamaan viruksia tehokkaasti. Puhdistushyöryttimen tehoon ei voi VTT:n mukaan tässä tapauksessa luottaa. Silitys viruksia tappavalla lämpötilalla taas heikentää suojaimien ilmanläpäisyä.

Mikroaaltouunin tehoa ei tutkittu, koska maskien metalliosat voisivat tuhota mikron. Auringosta ei Suomessa ole syksyllä apua, kuten esimerkiksi Espanjassa.

VTT tutki asiaa Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n pyynnöstä.

Lue lisää

Pääministeri Marin haluaa Tervahaudalta kirjallisen selvityksen THL:n kannasta maskisuositukseen – "Onko hallitukselle esitelty asia virheellisesti?"

"Ainakin kaupoissa ja kouluissa kaikkien pitäisi käyttää" – Moni pitää maskipakkoa tarpeellisena ratkaisuna

STM:n Varhila puolustaa maskilinjauksia

Suomessa koronatartuntojen määrä noussut lähelle 14 500:aa, koronakuolemia on 353