Kotimaa

Koirapartiot auttavat varautumisessa rajat ylittävään rikollisuuteen – koira haistaa ulkoapäin niin autoon piilotetun ihmisen kuin huumeet

Kun kotimainen ympäristö on suhteellisen rauhallinen, tärkeää koirapartiot ovat hakeneet välttämätöntä harjaantumista EU:n raja- ja merivartioviraston Frontexin komennuksilta.
Jaana Kankaanpää
Jokainen Rajavartiolaitoksen koira saa saman peruskoulutuksen: jäljestys, tottelevaisuus, henkilöetsintä maastosta ja ajoneuvoista sekä tutkinta tapahtumapaikalla. Näin koiria voidaan käyttää joustavasti eri tehtävissä ja myös viranomaisten yhteistyössä.

Koirien hajuaistille ei ole löytynyt sadassa vuodessa korvaajaa, kun etsitään rajan yli laittomasti tulleita, kadonneita tai hukkuneita.

Suomen ensimmäisen rajakoiran Caesarin tehtävinä Sallassa oli 1920-luvulla silloisen rikollisuuden torjunta. Caesar auttoi rajavartijoita jäljittämään porovarkaita sekä pirtun ja muiden päihteiden salakuljettajia kieltolain aikakaudella.

Pirtun sijaan rajavartiosto etsii nykyisin koirien avulla ihmisten lisäksi esineitä, kuten matkustusasiakirjoja, huumausaineita ja aseita.

Koirien perustehtävä ei ole muuttunut, Raja- ja merivartiokoulun koiratoiminnan opettaja Harri Ylä-Kotola toteaa.

”Koiria tarvitaan kaikissa semmoisissa tehtävissä, missä sen tärkein aisti eli haju on vahvin. Niissä koiraa ei pystytä korvaamaan. Sen antama lisäarvo on syy, miksi koiria käytetään niin paljon.”

Rajavartiolaitoksella on noin 200 koiraa. Huipusta eli noin 240:stä on ihan viime vuosina tultu hieman alas.

Maarajoilla koirapartion tehtävä on sama kuin sata vuotta sitten.

Virallisten ylityspaikkojen välisellä alueella koira on ehdoton apulainen ilmaisemaan luvattomasti rajan ylittäneiden ihmisten jäljet ja selvittämään heidän kulkemansa reitit.

Se, mikä on lisääntynyt, on koirien työskentely rajan­ylityspaikoilla. Koirat etsivät kätkeytyneitä ihmisiä pääasiassa tavaraliikenteestä. Ne tarkistavat rekkoja, ja niitä voidaan käyttää eri tuotteiden etsintään.

Huumeiden ja lääkkeiden lisäksi etsitään matkustusasiakirjoja ja aseita.

Lännessä ja etelässä eli merivartiostojen toiminnassa koira auttaa sekä meripelastustapahtumissa, etsii ruumiita ja on mukana rahtialusten tarkistamisessa.

Tulevaisuus on Ylä-Kotolan mukaan mielenkiintoinen. ”Kun sensoriteknologia kehittyy, koirasta voi osaksi tulla myös sensorialusta. Sen valjaisiin siis kiinnitetään antureita ja kameroita, joiden antamalla tiedolla voidaan täydentää koiran omien aistien havaintoja.”

Maailmalla on myös testattu erilaisia koiran kypäräkameroita.

Suomalaisten rajakoirien koulutuksessa on pyritty monikäyttöisyyteen, mikä näkyy niin ohjaajan koulutuksessa kuin koiralle asettavissa vaatimuksissa.

Jokainen koira saa saman peruskoulutuksen: jälki, tottelevaisuus, henkilöetsintä maastosta ja ajoneuvoista sekä tutkinta tapahtumapaikalla. Näin koiria voidaan käyttää joustavasti eri tehtävissä ja myös viranomaisten yhteistyössä.

Kullakin Rajavartiolaitoksen alueella katsotaan omien tarpeiden mukaan, mitä lisäkoulutusta annetaan, Ylä-Kotola sanoo.

Vaikka kotimainen toimintaympäristö on toistaiseksi tilastojen valossa sangen rauhallinen, kansainvälinen rikollisuus ulottaa reittejään myös Suomeen.

Niin henkilöstön kuin koirien pitää osata tunnistaa tilanteet.

”Kun käytännön tilanteet ovat meillä ainakin toistaiseksi suhteellisen harvinaisia, niin koiria on vaikea totuttaa näihin tehtäviin. Mutta koulutusmallimme ansiosta koirat toimivat ja tekevät tulosta myös kansainvälisissä operaatioissa.”

Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin ryhmään kuuluu viisi–kymmenen koiraa. Tehtäviin on osallistuttu säännöllisesti vuodesta 2009.

Suomalaisia rajakoiria ohjaajineen on työskennellyt erimittaisilla komennuspätkillä Norjassa sekä EU-maista Puolassa, Unkarissa, Slovakiassa, Kroatiassa, Bulgariassa, Kreikassa ja Espanjassa.

Suomalaisia on myös käynyt muualla jakamassa osaamista eteenpäin.

Vaasan Vallgrundissa työskentelevä ylimerivartija Rasmus Vikström on koiransa Cenan kanssa osallistunut useita kertoja Frontexin operaatioihin, viimeksi vuosi sitten. Pestejä on tullut keskimäärin yksi vuoteen.

Kun Cena palkittiin vuoden 2019 rajakoirana, sitä kiitettiin merkittävistä löydöistä. Mitä se tarkoittaa?

”Esimerkiksi kotimaassa on merkittävää, että löytö ylittää törkeän huumausainerikoksen rajan”, Vikström sanoo.

Suomessa rekkoihin kätkeytyneitä ihmisiä ei ole tavattu, mutta Frontexin komennuksilla Cena on heitä löytänyt.

”On hyvä, kun koira on opetettu molempiin, eli että se merkkaa sekä ihmisen että huumausaineiden hajua. Sen nenä pystyy siis haistamaan ulkoapäin kuorma-auton tai rekan kontin sisältä ihmisen tai huumeen.”

Lue myös: Rajavartija luottaa koiransa ylivertaiseen anturiin, nenään – "Oli työn lopputulos mikä tahansa, tärkeintä on saada asia päätökseen"

100 vuotta rajakoiria

  • Rajavartiolaitoksella on ollut koiria käytössään sata vuotta. Merivartioinnin tehtäviin koiria on koulutettu 20 vuotta.
  • Tällä hetkellä rajavartiostolla on yhteensä noin 200 koiraa, joista kuusi palvelee Länsi-Suomen ja viisi Suomenlahden merivartioston alueella ja enemmistö maarajoilla.
  • Vuosittain aloitetaan 20–40 koiran koulutus. Keskimäärin koira palvelee noin 10-vuotiaaksi.
  • Ennen oman rajakoiran hankkimista tuleva koiraohjaaja toimii harjoittelijana kokeneempien kollegojen opastuksessa.
  • Peruskurssin ohjaajat käyvät Raja- ja merivartiokoululla Imatralla, ja opiskelu jatkuu koiran kanssa työssä.
  • Puolisen tusinaa koiraohjaajaa on kouluttautunut Frontexin eurooppalaisella koirakouluttajien kurssilla.
  • Ensimmäinen rajakoira Caesar työskenteli vuosina 1920–29 Sallan rajakomppaniassa, jossa se tunnettiin lisänimellä Lapin kauhu.
  • Rajakoirien koulutus aloitettiin tämän jälkeen 1920-luvulla.
  • Caesarin merkitystä kuvastaa, että se on edelleen täytettynä esillä Rajamuseossa Imatran Immolassa.

Lue lisää

Rajavartiolaitoksen rooli on selvä

Asiantuntijuutta rauhan aikaan: Upseerin pitää osata toimia myös tilanteissa, joihin ei ole edes varauduttu

Ovatko tässä vuoden hellyttävimmät arvonimen saajat? Vinha, Massi, Kärppä, Unto ja Muggy valittiin Vuoden virkakoiriksi

Rajavartija luottaa koiransa ylivertaiseen anturiin, nenään – "Oli työn lopputulos mikä tahansa, tärkeintä on saada asia päätökseen"