Kotimaa

"Kehotamme seuraamaan sade-ennusteita, teitä voi katketa" – Runsas sade maanantaina ja tiistaina nostaa tulvariskin tappiin, Tulvakeskus varoittaa

Tulvasta aiheutuvia ongelmia saattaa esiintyä etenkin Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.
Kuvakaappaus Twitter
Etelä-Pohjanmaan ely-keskus varoittaa Twitter-sivullaan lähivuorokauden jopa yli rankkasateiden nostattamista tulvista. Sademäärä voi nousta yli 30 millimetriin.

Maanantain ja tiistain aikana on sade-ennusteissa paikoin runsaita sateita, jotka saattavat johtaa tulvaongelmien esiintymiseen erityisesti Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla, tiedottaa Etelä-Pohjanmaan ely-keskus yhdessä Tulvakeskuksen kanssa.

Etenkin Maalahdenjoella, Närpiönjoella, Teuvanjoella sekä Kauhajoella ja muuallakin Kyrönjoella vedet voivat nousta nopeasti tulvakorkeuteen sateiden seurauksena.

Sademäärien ja sateiden alueellisen osumisen suhteen on vielä epävarmuutta.

Viime aikojen sateet ovat saaneet maaperän niin märäksi, että tulevat sadevedet virtaavat suoraan vesistöihin ja saavat jokien virtaamat nousemaan nopeasti.

Suurimpien sade-ennusteiden toteutuessa voi teitä katketa ja vahinkoja aiheutua matalalla sijaitseville kiinteistöille.

"Kehotamme seuraamaan alueen sade-ennusteita ja toteutuvia sademääriä. Lähipäivien tulvaan on syytä varautua. Tulvahuipun ennustetaan ajoittuvan tiistai-illan ja torstaiaamun väliselle ajalle."

Länsirannikon jokivesistöjen vedenkorkeudet nousivat jo viime viikolla tulvalukemiin Vaasan seudulla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Perämeren alueella.

Siikajoen Harjunnivassa vesi nousi tämän vuoden ennätyskorkeudelle. Raahen Pattijoella jouduttiin suojelemaan yksittäisiä taloja tulvaveden vahingoilta.

Lapuanjoen Liinamaassa vesi nousi kevättulvan tavoin alavimmille pelloille.

Vaasan seudulla joet nousivat paikoin keskimääräistä vuotuista tulvahuippua korkeammalle. Virtaamamäärät kasvoivat vuoden korkeimpiin lukemiin.

Kiiminkijoen vedenkorkeuden nousu on vaikeuttanut työntekoa nelostien siltatyömaalla.

Vedenkorkeudet ehtivät kääntyä loppuviikolla laskuun.

Lue myös:

Myrsky riehuu lähitunteina kovimmillaan – lännessä ollut jo runsaasti pelastustehtäviä

Lokakuu oli harvinaisen lämmin – yhtä lämmintä on keskimäärin kerran 10–20 vuodessa

Lue lisää

Hyydetulvien riski kasvaa, kun pakkanen kiristyy: "Vedenpinnat voivat nousta nopeasti"

"Sadetilanne ollut tänä syksynä poikkeuksellinen", asiantuntija sanoo – tuore marraskuun lämpöennätys voi mennä rikki jo perjantaina

Myrsky riehuu lähitunteina kovimmillaan – lännessä ollut jo runsaasti pelastustehtäviä

Myrsky tänään pahimmillaan iltapäivällä ja illalla Pohjanmaalla – sähköt voivat katketa ja myös tulvat ovat mahdollisia