MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Kotimaa

Jaetaanko maskeja, pysyvätkö turvavälit? Näin kaupat valmistautuvat ennätykselliseen joulumyyntiin – "Suosittelemme kauppaan tulemista joko ennen aamuyhdeksää tai iltakuuden jälkeen"

"Seuraamme viranomaisten ohjeistuksia maskien jakamisessa asiakkaille”, sanoo Lidlin viestintäasiantuntija Sanna Mämmi.
Jaana Kankaanpää
Joulun alla moni suuntaa ostoksille. S-ryhmässä jouluostoksiin on varauduttu tehostamalla tiedotusta, kertoo S-ryhmän riskienhallintapäällikkö Mikko Koskinen.

Kauppojen vuoden vilkkaimmat hetket ovat käsillä.

Samaan aikaan koronatapausten määrä on ollut nousussa. Hiljattain keskustelua herätti Black Fridayn aikaan Seinäjoella kauppakeskuksessa tapahtunut korona-altistuminen.

Suomalaisen joulukaupan odotetaan tänä vuonna käyvän ennätystahtiin, kertoo Talouselämä. Vilkkauteen vaikuttaa muun muassa se, että tavallista useampi jää ulkomaanmatkan sijaan viettämään joulua kotimaassa.

MT kysyi Keskolta, S-ryhmältä ja Lidliltä, miten ne ovat varautuneet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseen. Kaikki ilmoittivat ottaneensa joulusesonkia ajatellen käyttöön lisätoimenpiteitä.

Maskeja suositeltiin asiakkaille. Kaupat eivät kuitenkaan jaa asiakkaille maskeja, jos sellainen sattuu puuttumaan. Maskeja on Suomessa suositeltu pidettäväksi erityisesti sisätiloissa, joissa lähikontakteja on vaikea välttää.

Parhaillaan S-ryhmällä on käynnissä maskitalkoot yhdessä Finlaysonin kanssa. Tavoitteena on lisätä maskien käyttöä, kertoo S-ryhmän riskienhallintapäällikkö Mikko Koskinen. Myyntihinta pyritään saamaan mahdollisimman edulliseksi ja niitä tuodaan sisääntuloväylien yhteyteen.

”Toki kaupan osalta panostetaan paljon muutenkin asioinnin turvallisuuteen. Henkilöstön tartunnat ovat pysyneet matalina”, Koskinen sanoo. ”Kauppa ei ole noussut kohteeksi, jossa tartuntoja olisi meidän tietojemme mukaan erityisesti syntynyt.”

Työntekijät saavat työssä käytettävät maskit tai muut kasvosuojaimet työnantajalta, kertoo MT:lle Lidlin viestintäasiantuntija Sanna Mämmi.

”Asiakkaille korostamme kaikkia turvallisen asioinnin ohjeita eli turvavälejä, hyvää käsi-, yskimis- ja aivastushygieniaa sekä maskin käyttöä. Asiakkaat käyttävät omia maskeja. Seuraamme viranomaisten ohjeistuksia maskien jakamisessa asiakkaille”, Mämmi sanoo.

Lidlissä on koronaviruksen uhan vuoksi esimerkiksi tehostettu siivousta, lisätty turvavälistä muistuttavia lattiatarroja ja laitettu käsidesiä asiakkaiden saataville.

Poikkeusaika näkyy erityisesti ruuan verkkomyynnissä. S-­ryhmällä verkkokaupan kasvu on viime vuoteen nähden noin kolminkertaistunut.

”Kysyntä on kovaa. Toki täytyy muistaa, että ruuan verkkokaupan volyymit ovat pieniä, mutta kasvua on”, Koskinen kertoo.

Ruuhkaa helpottavat myös laajemmat aukioloajat. ”Erityisesti palvelutiskit palvelevat historiallisen laajasti: joulukalat voi useasta kaupasta ostaa vaikka aamuyöllä”, sanoo ­K-Citymarket ketjun johtaja Ari Sääksmäki.

”Jo olemassa olevien turvatoimien lisäksi kiinnitämme erityistä huomiota palvelutiskin edustaan, joka tehdään mahdollisimman väljäksi ja turvavälit huomioivaksi. Olemme myös varautuneet pitämään kaikki kassat auki.”

Myös S-ryhmällä ja Lidlillä aukioloaikoja on pidennetty.

Jouluostoksille turvallisesti

  • 1 Isot ruokakauppaketjut ovat koronan takia pidentäneet joulunajan aukioloaikojaan. ”Jos haluaa välttää joulun ruuhkat, kauppaan kannattaa tulla joko ennen aamuyhdeksää tai iltakuuden jälkeen.” – Ari Sääksmäki, K-Citymarket ketjun johtaja
  • 2 ”Suosittelemme suunnitelmallisuutta kaupassakäyntiä varten. Pitkään säilyvät tuotteet voi ostaa hyvissä ajoin etukäteen, jolloin kaupasta voi ostaa tuoreet tuotteet hieman ennen joulua.” – Sanna Mämmi, Lidlin viestintäasiantuntija
  • 3 Yhä useampi välttää ruuhkia tekemällä ruokaostoksensa verkossa. Verkkokaupan ­kautta voi tukea myös pienempiä toimijoita ja ­tuottajia.
Lue lisää

Tartuntamäärät jatkavat kasvuaan, hallituksella tiedotustilaisuus koronavastaisesta hybridistrategiasta

Italian hallitus erosi odotetusti – taustalla tyytymättömyys korona- ja taloustoimiin

Hallitus julkaisi kolme koronatasoa, joilla rajoituksia voidaan tiukentaa askel askeleelta – tällä hetkellä Suomi on tasolla yksi

THL: Suomessa 11 uutta koronakuolemaa – sairaalahoidossa 131 ihmistä