Kotimaa

Korona innosti koiranhankintaan – rekisteröityjen koirien määrä kasvoi edellisvuodesta

Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä vajaat 49 000 koiraa. Suosituin nimi on Luna.
Muun muassa kääpiösnautsereita rekisteröitiin aiempaa enemmän. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Kennelliittoon rekisteröityjen koirien määrä kasvoi odotetusti viime vuonna. Koiria rekisteröitiin yli kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Kaikkiaan Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä vajaat 49  000 koiraa.

"Oli odotettavissa, että rekisteröintien määrä kasvaa koronapandemian myötä, kun ihmisillä on enemmän aikaa olla kotona koiran kanssa", toteaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen tiedotteessa.

Kennelliiton mukaan kolmen suosituimman koirarodun kärki on pysynyt samana. Eniten rekisteröitiin labradorinnoutajia (2  471), seuraavaksi entinen jämtlanninpystykorvia (1  411) ja kolmanneksi eniten saksanpaimenkoiria (1  363). Koiria rekisteröitiin kaikkiaan lähes 300 rodusta.

Suosituista koiraroduista suurin kasvu rekisteröintimäärissä oli cockerspanieleilla, jackrussellinterriereillä ja kääpiösnautsereilla. Suosiotaan kasvattivat myös yli sadalla rekisteröinnillä suomenlapinkoira, espanjanvesikoira, dreeveri, karkeakarvainen saksanseisoja, lyhytkarvainen saksanseisoja ja tiibetinterrieri.

Harri Lehkonen toivoo, että uudet koiranomistajat sosiaalistavat koiransa hyvin ja opettavat niille perustottelevaisuutta. Uuden koiranomistajan on myös hyvä varautua siihen, että koira osaa viettää pidempiä aikoja yksin, kun tilanne kotona mahdollisesti muuttuu tulevaisuudessa.

Lehkosen mukaan on tärkeää pitää koiran rokotukset aina voimassa, vaikkei harrastaisikaan aktiivisesti mitään koiran kanssa. Koirakannan kasvaessa riskit siihen, että koirat levittävät tarttuvia tauteja toisilleen erilaisissa kohtaamisissa, lisääntyvät. Vaikka koirien tautitilanne on Suomessa tällä hetkellä kohtuullisen hyvä, voi se muuttua, jos koiranomistajat eivät kanna vastuutaan.

Kennelliiton Omakoira-mobiilisovelluksen kautta on tallennettu yli 36  000 koiran kutsumanimi. Näistä yleisin on Luna. Suosittuja nimiä ovat myös Alma, Helmi, Sulo ja Hertta.

Lue lisää

Kissa lihoo helposti huomaamatta – turhien herkkujen sijaan mirrille kannattaa tarjota leikkituokio

Karjan kimppuun hyökkäävistä irtokoirista tuli poikkeusajan vitsaus Britanniassa – "ihmiset eivät tiedä, kuinka maaseudulla tulisi käyttäytyä"

Koirakaupasta tuli suosittu rikollusuuden ala Britanniassa: Varkaudet kolminkertaistuivat ja pentutehtailu kokoistaa

"Eläinteollisuus tulee jäämään historiaan" – eläinfilosofi Elisa Aaltola kannustaa tuottajia sopeutumaan etenevään kasvisruokabuumiin