Kotimaa

Linjauksia ravintoloiden aukioloaikojen lisäkiristyksistä odotetaan maanantaihin mennessä – ravintoloiden sulkeminen kokonaan kevään tapaan voitaisiin ehkä välttää

Sosiaali- ja terveysministeriössä on viime viikot valmisteltu lisäkiristyksiä sen varalta, että tautitilanne pahenee.
Kari Salonen
Ravintoloiden sulkeminen viime kevään tapaan voitaisiin ehkä uusilla rajoituksilla välttää. Kuvituskuva.

Ravintoloiden aukioloaikoihin ja asiakasmääriin valmistelluista lisäkiristyksistä odotetaan STT:n tietojen mukaan linjauksia ensi viikon alkuun mennessä.

Yksityiskohtia puntaroidaan ja poliittista sopua haetaan nyt ministerien erityisavustajien voimin. Soteministerit keskustelivat asiasta keskiviikkona kokouksessaan.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on viime viikot valmisteltu lisäkiristyksiä sen varalta, että tautitilanne pahenee. Kireämmät ravintolarajoitukset tulisivat voimaan siinä vaiheessa, kun koronastrategiassa siirrytään tasolle 2, jolloin koko maassa otettaisiin voimakkaat leviämisvaiheen rajoitukset yhteisesti käyttöön nykyisten alueellisten sijaan.

Tartuntatautilain jatko nykyisin ravintolarajoituksin on jo eduskunnassa, ja se olisi voimassa kesäkuun loppuun. Nyt neuvotellaan siihen päälle tulevista lisätoimista, joista tarvitaan kokonaan uusi lakiesitys. Se on määrä saada mahdollisimman nopeasti lähiviikkoina eduskunnalle.

Tällä hetkellä ravintoloiden aukioloa rajoitetaan kireimmillään eli leviämisvaiheen alueilla niin, että ravintoloissa anniskelu on sallittua kello 7–22. Ravintolat saavat olla auki kello 23:een ja avata uudelleen kello 5.

Alkoholijuomia tarjoavissa ravintoloissa, kuten pubeissa, baareissa ja yökerhoissa, käytössä on puolet asiakaspaikoista. Ruokaravintoloissa paikkojen määrä on rajattu kolmeen neljäsosaan normaalista.

Tasolla 2 nämä rajoitukset tulisivat siis tällä hetkellä käyttöön koko maassa. Vielä tiukempia anniskelu- ja aukioloaikoja sekä asiakasmääriä on suunnitteilla siksi, että sillä voitaisiin ehkä välttää ravintoloiden sulkeminen kokonaan kuten keväällä poikkeusolojen aikaan.

Myös lisäkiristyksissä lähdetään STT:n tietojen mukaan siitä, että ruokaravintoloiden rajoitukset olisivat lievempiä kuin alkoholin anniskeluun keskittyvillä ravintoloilla.

Julkisuudessa on kerrottu, että yhtenä vaihtoehtona olisi pohdittu valomerkin aikaistamista kello 19:ään. STT:lle ei kellonaikoja keskiviikkona vahvistettu, koska poliittista sopua yksityiskohdista haetaan vielä.

Lue lisää

"Suomalaiset eivät ymmärrä, että Virossa Suomi on suurvalta" – rajakiistaa pidetään oppituntina siitä, ettei maiden välillä ole virolaisten toivomaa erityissuhdetta

Uudenmaan ravintolat saavat tästä päivästä alkaen olla auki yhteentoista asti – tiukat rajoitukset voimassa vielä Hämeessä

Ilahduttavat uutiset siivittävät lomaa

Koronarajoituksia lievennetään pääkaupunkiseudulla: kokoontumisten henkilömäärää ei enää rajoiteta sisätiloissa eikä rajatuissa ulkotiloissa