Kotimaa

Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet suurlähettiläiden paluusta asemapaikoilleen

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat tänään Genevessä.
Joe Biden ja Vladimir Putin esiintyivät hyväntuulisina tapaamisen alkuhetkillä Sveitsin Genevessä. LEHTIKUVA / AFP

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet, että maiden suurlähettiläät palaavat asemapaikoilleen toistensa pääkaupunkeihin.

Putin ei kertonut paluun ajankohtaa, mutta sanoi, että se on puhtaasti tekninen kysymys.

Maiden väliset suhteet ovat olleet niin huonot, ettei kumpikaan lähettiläs ole ollut vähään aikaan omalla asemapaikallaan vaan kotimaassa.

Venäjä veti Washingtonin-suurlähettiläänsä Anatoli Antonovin kotiin ja kehotti Yhdysvaltojen Moskovan-suurlähettilästä John Sullivania poistumaan maasta sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden oli rinnastanut Putinin "tappajaan".

Putin tapasi tänään Bidenin Genevessä. Putin kuvasi keskusteluja Bidenin kanssa "rakentaviksi".

Venäjä ja Yhdysvallat ovat sopineet kyberturvallisuuteen liittyvien konsultaatioiden aloittamisesta. Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää kyberiskuista. Putin sen sijaan väitti, että suuri osa kyberhyökkäyksistä tulisi Yhdysvaltojen alueelta.

Lehdistötilaisuudessa Putinilta kysyttiin vangitusta oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyista. Putinin mukaan "tämä henkilö tiesi rikkovansa lakia Venäjällä".

Navalnyi sai helmikuussa kahden ja puolen vuoden vankeustuomion vanhoista kavallussyytteistä, joita pidetään laajasti poliittisina.

Tuomio annettiin pian sen jälkeen, kun Navalnyi oli palannut Venäjälle Saksasta, jossa hän sai hoitoa hermomyrkkyiskuun. Navalnyi syyttää myrkytysyrityksestä Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä.

Venäläinen tuomioistuin päätti viime viikolla, että Navalnyin järjestöt luokitellaan äärijärjestöiksi.

_______________

Lähteenä myös AFP.

Lue lisää

Yle uutiset: Venäjän maastopalojen savut kantautuvat Pohjois-Karjalaan – pelastuslaitokselle useita ilmoituksia savuhavainnoista

Investoi Venäjälle?

"Haluan tehdä tästä suomalaisen elintarvikealan Stora Enson" – Sijoittaja Pekka Viljakaisen Finnforel on tehnyt läpimurron, joka voi mullistaa maailman kalankasvatuksen

Pekka Viljakainen loi maailmalle verkkopankin, ja nyt hän varoittaa suomalaisia Venäjä-hysteriasta: "En näe Venäjällä mitään riskiä, mitä ei ole kansainvälisillä markkinoilla yleensä"