SAANTI
Tarvitaan sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa.
Aikuisen elimistössä
magnesiumia on 20–28
grammaa, puolet solujen
sisällä ja lähes puolet
sitoutuneena luustoon.
Saadaan lähes kaikista
elintarvikkeista. Eniten sitä on leseissä, jyvissä, pavuissa ja pähkinöissä.
Täysjyvävilja, ruisleipä,
tummanvihreät kasvikset, kuoriperunat, hedelmät,
marjat, maitovalmisteet
ja liha ovat myös hyviä
lähteitä, samoin kala.
Esimerkiksi 100 g ruisleipää
sisältää 85 mg magnesiumia, parsakaali ja mustaherukka 24 mg.
Magnesium on jyvän kuori-
osissa, joten sen pitoisuus
vähenee, kun ne poistetaan.
Liukenee kasvisten keitinveteen ja vähenee kuoritusta perunasta.
Saantisuositus on miehillä 350 mg ja naisilla 280 mg
vuorokaudessa.
Luusto on uusiutuvaa
kudosta, joten kalsiumia
tarvitaan luun ylläpitoon
myös aikuisena.
Saamme kalsiumista yli 60 prosenttia maitovalmisteista.
Imeytyminen vaatii riittävää D-vitamiinin saantia.
Parhaat D-vitamiinin lähteet ovat auringonvalo, kala,
D-vitaminoidut ravintorasvat sekä maitovalmisteet.
Kasvava nuori tarvitsee
kalsiumia 900 milligrammaa vuorokaudessa.
3 lasillista rasvatonta
maitoa tai piimää ja 2–3
viipaletta juustoa takaavat
kouluikäisen päivittäisen
kalsiumin saannin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
