Marjojen säännöllinen syöminen parantaa ikääntyvien muistia ‒ Englannissa tutkittiin karpaloita ja Yhdysvalloissa mustikoita

Muistisairauksia ja dementiaa ei pystytä vielä parantamaan, mutta niitä voi ehkäistä muuttamalla elintapoja ja ravintotottumuksia.
Aivan äskettäin julkaistiin kaksikin tutkimusta, joissa marjojen säännöllisen syömisen todettiin parantavan ikääntyvien muistia ja toimintakykyä sekä terveyttä muutenkin.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Elämme yhä pitempään. Niinpä on yhä todennäköisempää, että ennemmin tai myöhemmin alkaa muisti rakoilla ja höpertyminen uhata. Muistisairauksia ja dementiaa ei pystytä vielä parantamaan, mutta niitä voi ehkäistä muuttamalla elintapoja ja ravintotottumuksia.

Aivan äskettäin julkaistiin kaksikin tutkimusta, joissa marjojen säännöllisen syömisen todettiin parantavan ikääntyvien muistia ja toimintakykyä sekä terveyttä muutenkin.

Englannissa tutkittiin karpaloita ja Yhdysvalloissa mustikoita. Kumpainenkin marja odottaa poimijaansa pian meidänkin metsissä. Yhteistä näille marjoille on tummahko väri. Se viestittää niiden sisältävän paljon flavonoideja, etenkin antosyaaneja ja proantosyanideja. Ennestään tiedetään näiden antioksidanttien ja tulehdusta vähentävien aineiden ehkäisevän syöpää ja sydäntauteja.

Karpalotutkimuksessa annettiin 50–80-vuotiaille koehenkilöille 12 viikon ajan päivittäin joko karpaloista valmistettua jauhoa tai verrokkiryhmälle karpalon makuista lumejauhoa. Annos vastasi noin kupillista karpaloita.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuurin jälkeen osallistujia odottivat perusteellinen sarja muisti-, kognitio- ja laboratoriotestejä sekä aivojen magneettikuvaus. Ne osoittivat karpaloiden parantaneen päivittäisten tapahtumien muistia ja joidenkin aivoalueiden verenkiertoa. Jopa niin sanottu paha kolesteroli veressä oli laskenut.

Mustikoiden tummahko väri viestittää niiden sisältävän paljon flavonoideja, etenkin antosyaaneja ja proantosyanideja.
Mustikoiden tummahko väri viestittää niiden sisältävän paljon flavonoideja, etenkin antosyaaneja ja proantosyanideja.  Kuva: Jaana Kankaanpää

Vastaavia tuloksia saatiin mustikkatutkimuksessa. Siinä kohteena oli joukko 50–65-vuotiaita riskiryhmäläisiä, joilla oli ylipainoa ja alkavia ongelmia muistissa. Hekin saivat päivittäin 12 viikon ajan mustikka- tai verrokkipulveria, joka vastasi puolta kupillista mustikoita.

Seurannassa muistia, tiedonkäsittelyä ja havaitsemista mittaavat testitulokset olivat parantuneet mustikkaa saaneilla. Itsearvioituina myös muistiongelmat jokapäiväisissä toimissa lievenivät. Tässä tutkimuksessa ei rasva-arvoja mitattu, mutta sokeritasapainossa todettiin edullisia muutoksia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Karpaloiden ja mustikoiden lisäksi tuleva kesä tarjoaa runsaasti muitakin marjoja. Osa niistä on vahvan värisiä eli näiden tutkimusten mukaan erityisen suositeltavia. Kannattaa muistaa.

Lähde: (Frontiers in Nutrition https://doi.org/10.3389/fnut.2022.849902, Nutrients doi: 10.3390/nu14081619)

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.