Ota huomioon
Ota vakavasti, kun kahvi-
pöytään istahtaa erityisruokavaliota noudattava vieras.
Kysy vieraalta itseltään
neuvoja, mitä hän voi syödä.
n Laktoositon ruokavalio
on tutuin ja yleisin.
Lähes kaikista maito-
valmisteista löytyy laktoositon vaihtoehto.
Maidon voi korvata myös
soija- tai riisimaitotuotteella.
n Maitoallerginen on
herkistynyt maidon
proteiineille eli valkuaisaineille.
Maidon voi korvata hedelmämehuilla, riisi-, soija-, kaura-
tai kookosmaidolla.
n Munatonta ruokavaliota noudattava jättää munan pois taikinasta ja voitelee pullat
esimerkiksi siirappivedellä.
Kauralastut ja piimäkakku syntyvät myös ilman munaa.
n Keliakiaa sairastavan
leivonnaiset leivotaan ilman vehnää, ruista ja ohraa.
Useimmat voivat syödä
kauraa, mutta asia kannattaa varmistaa.
Sopivia viljoja ovat tattari, maissi, hirssi ja riisi. Niistä
valmistetut jauhot, hiutaleet, ryynit ja tärkkelykset sopivat leivontaan, samoin peruna- ja soijajauhot.
Psyllium on ratamon siemenkuorista valmistettu jauhe,
joka parantaa gluteenittomien taikinoiden rakennetta.
Sekoita nesteeseen ja anna turvota ennen jauhojen
lisäystä.
Kun vaihdat vehnäjauhoja
gluteenittomiin, ota huomioon, että
1 desi vehnäjauhoja vastaa
1 desilitraa maissijauhoja
3/4 desilitraa perunajauhoja
3/4 desilitraa tattarijauhoja
1 desilitraa gluteenitonta
jauhoseosta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
