Harva miettii tarttuessaan hapankaaliin, että se on terveellistä tälle elimistön osalle
Tiesitkö, että myös aivot hyötyvät hapatetuista elintarvikkeista?
Hapatetut ruoat ovat olleet ihmiskunnan käytössä vuosituhansia. Niitä on ehkä alun perin ruvettu valmistamaan, koska ne säilyvät pitkään pilaantumatta. Kuva: Timo FilpusJuuri ilmestyneessä katsauksessa käydään läpi hapatettuja tuotteita ja niiden merkitystä terveydelle. Etenkin etsitään tutkimusnäyttöä tuotteiden vaikutuksesta aivoihin ja mielenterveyteen. Artikkeli on hyvin perusteellinen, uuvuttavan yksityiskohtainen ja pitkä. Se löytää viitteitä aivovaikutuksista, mutta ehkä enemmän puutteita tutkimuksissa ja tarpeita jatkoselvityksille.
Hapatetut tai käymisreaktion tuloksena syntyneet ruoat ja juomat ovat olleet ihmiskunnan käytössä vuosituhansia. Niitä on ehkä alun perin ruvettu valmistamaan, koska ne säilyvät pitkään pilaantumatta. Osa syötävästä hapantuu itsestään esimerkiksi kasviksissa olevien mikrobien ansiosta, kuten hapankaali tai kimchi. Osaan tarvitaan siemen. Siemen voi olla otos aiemmasta tuotteesta, vaikkapa hapanleivän, viilin tai jogurtin juuri.
Siemenen tavoin toimii myös mikrobi, kuten oluen tai viinin hiiva. Tuloksena on tuote, joka paitsi säilyy, sisältää ravitsemuksen kannalta arvokkaita ainesosia. Käymisen aikana kertyy hyödyllisiä mikrobeja, probiootteja kuten maitohappobakteereita, mutta myös vitamiineja, bioaktiivisia peptidejä ja terveellisiä fytokemikaaleja.
Toimiva suoli-aivoakseli näyttää olevan kytköksissä muistiin, kognitioon, hyvinvointiin ja mielenterveyteen.
Keskiössä on suoli-aivoakseli eli yhteydet ja viestintä aivojen ja suolen mikrobiston välillä. Näitä etäällä toisistaan olevia elimiä yhdistää hermosto, etenkin vagus- eli kiertäjähermo, mutta myös veri. Tiedetään, että jotkut suolen mikrobit erittävät hermostoon vaikuttavia välittäjäaineita ja serotoniinia. Näitä hyviä mikrobeja näyttävät hapatetut ravintoaineet lisäävän suolessa. Lisäksi ne itse sisältävät aivoihinkin vaikuttavia bioaktiivisia aineita.
Toimiva suoli-aivoakseli näyttää olevan kytköksissä muistiin, kognitioon, hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Toisaalta ongelmat suolen mikrobistossa, eli dysbioosi, liittyvät depressioon, ahdistukseen, dementiaan ja Parkinsonin tautiin.
Näillä fermentoiduilla ruoilla on vielä ainakin yksi hyvä puoli. Ne ovat yleensä edullisia ja helposti saatavilla ja ainakin jotkut niistä oikein hyvän makuisia. Poikkeuksena ehkä Islannin kansallisherkuksi sanottu rantahiekassa hapatettu hai.
Lähde: (Neuroscience & Biobehavioral Reviews https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2024.105562
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







