Kirja-arvio: Sienissä arvellaan piilevän uskomattomia terveyshyötyjä – suppikset ehkäisevät tulehduksia ja kantarelli voi torjua syöpää
Valtaosaa sienten terveyshyödyistä ei vielä tunneta, mutta tehdyissä tutkimuksissa jopa kaupan herkkusienistä on löydetty superaineita.Sienet sisältävät terveyttä vaalivia superaineita. Nuo osin aliarvostetut eliömaailman kummajaiset voivat alustavien tutkimusten mukaan ehkäistä tulehduksia ja jopa kasvaimia, edistää sydämen, verisuonten ja suoliston terveyttä sekä parantaa vastustuskykyä. Onhan lääkinnän mullistanut penisilliinikin homesieni.
Kaupassa tyrkyllä olevien herkkusienten uskotaan laboratoriokokeiden valossa ehkäisevän rinta- ja eturauhassyöpiä. Hiirikokeiden perusteella myös diabeetikot voivat hyötyä herkkusienten syönnistä.
Pitkälle syksyyn poimittavat suppilovahverot torjuvat hiivasienitulehduksia ja estävät verihiutaleiden kokkaroitumista suonissa. Rasvahappokoostumukseltaan erinomaisilla suppilovahveroilla voi korvata kirjan mukaan kalaperäisiä rasvahappovalmisteita.
Mesisienissä on paljon serotoniinia, joten ne kohottavat mielialaa ja saattavat tattien tavoin ehkäistä Alzheimerin tautia. Kantarelli puolestaan torjuu syöpäsolujen lisääntymistä ja suojaa hermostoa voimakkailla antioksidanteillaan. Kiinassa keltavahverolla on perinteisesti parannettu hämäränäköä ja estetty silmätulehduksia.
Sen verran innokkaasti on tänä syksynä tullut ravattua sienimetsällä, että tämän kirjan terveysväittämiin todella haluaisi uskoa.
Terveyttä sienistä on kahden biologin ja tuotteliaan tietokirjailijan teos, joten kritiikittömästi sitä tuskin on koottu.
Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

