Keripukin ajateltiin olevan historiaa, mutta Englannissa löydetty tapaus osoittaa muuta
Brittiläinen mies tuli sairaalaan omituisten oireiden vuoksi. Vasta eräs laboratoriotutkimus johdatti oikeille jäljille.
C-vitamiinin puutoksesta johtuvat verenvuodot johtavat kuolemaan, mikäli hoidoksi ei saa C-vitamiinia. Saantisuositus täyttyy syömällä päivässä esimerkiksi yhden appelsiinin tai kiivin. Kuva: UnsplashKeripukki on C-vitamiinin puutoksesta johtuva vaiva. Oireina on väsymys, ihomuutokset etenkin säärissä, turvonneet ikenet, hampaiden lähtö ja verenvuodot limakalvoilta.
Verenvuodot johtavat kuolemaan, jollei hoidoksi saa C-vitamiinia. Tänä päivänä keripukin ajatellaan olevan historiaa. Se tappoi vuosisatoja sitten merenkulkijoita pitkillä purjehduksilla.
Eipä kuitenkaan ihan historiaa. Sen osoittaa potilastapaus, josta kerrottiin Britannian lääkärilehdessä.
Kyseessä oli alta viisikymppinen australialainen mies, jolle oli tehty laihdutusleikkaus.
Leikkauksessa mahalaukkua muovataan siten, että sen jälkeen voi syödä vain pieniä suupaloja kerrallaan.
Hän tuli sairaalaan säärten kivuliaiden ihomuutosten ja virtsan verisyyden takia. Laajoissa tutkimuksissa oireille ei löytynyt selitystä.
Kyseltäessä mies kertoi, että rahan puutteen takia hänellä ei ollut varaa syödä hedelmiä ja vihanneksia eikä välillä mitään muutakaan ruokaa. Hänellä ei ollut varaa ostaa leikkauksen jälkihoitoon kuuluvia ravintolisiä.
Laboratoriotutkimuksissa ei verestä löytynyt lainkaan C-vitamiinia, joten kyse oli keripukista. Mies paranikin nopeasti saatuaan päivittäin 1 000 milligrammaa C-vitamiinia.
Hoidon teho näkyy jo seuraavan päivänä.
Paitsi laihdutusleikkaus, keripukille voivat altistaa myös alkoholismi, syömishäiriöt, tupakointi, lihavuus ja jotkut lääkkeet. Sekä köyhyys, joka rikkaassa Suomessakin taitaa yleistyä.
Jo kuukaudessa voi alkaa näkyä keripukin oireita, jos C-vitamiinin saanti on päivässä alle 10 milligrammaa.
Hoidon teho näkyy jo seuraavan päivänä.
Keripukin ehkäisyn historia on aika mielenkiintoinen. Siitä kirjoitettiin Duodecim-lehdessä vuonna 2005.
1700-luvulla Britannian kuninkaallisessa laivastossa kokeiltiin virallisesti menestyksellä sitrushedelmiä, mutta idean hyväksymiseen meni puoli vuosisataa.
Samoihin aikoihin kapteeni Cookin matkoilla Tyynellä merellä syötettiin pikipöksyille kahdesti viikossa puolisen kiloa hapankaalia, eikä kukaan saanut keripukkia.
Cook kuitenkin raportoi mallasuutejuoman olevan tehokkainta ja näin viivästytti hedelmien ja hapankaalin hyväksymistä.
Olikohan syynä se, että hollantilaisten sanottiin oppineen jo kaksisataa vuotta aiemmin käyttämään hapankaalia keripukin ehkäisyyn.
Lähde: BMJ case reports
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









