MT Metsä

Tyrni on terveyspommi – päivittäinen tyrniannos tukee yleiskuntoa

Tyrnistä on tullut elintarvike- ja hoitoaineteollisuuden helmi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tyrni (Hippophae rhamnoides) kuuluu hopeapensaskasveihin. Sen kuoren sisältämä hippofeiini-serotoniini torjuu tulehduksia ja vaikuttaa kudosten kasvuun. Venäläiset käyttävät tyrninkuorta syöpälääkkeenä.

Arojen ja vuorenrinteiden pensas on kotoisin Himalajan vuoristoseudulta. Luonnonvaraisena tyrni viihtyy Siperiassa, Mongoliassa, Kiinassa ja Venäjällä, Alpeilla, Puolassa, Saksassa sekä pohjoismaiden tuulisilla rannikkoalueilla. Siitepölylöydösten perusteella tyrniä tiedetään esiintyneen jääkauden jälkeen kaikkialla Euroopassa, myös sisämaassa.

Valolle ahne tyrni kestää kuivuutta ja viihtyy suolaisen veden äärellä. Suomessa tyrni on luonnonvarainen Pohjanlahden rannikolla ja Ahvenanmaalla. Villiintyneenä se on levinnyt rannikkoa pitkin Tornioon asti.

Tyrniä on vaalittu rauhoitusmääräyksin, jotka on purettu vasta 2006. Satakunnassa tyrni on valittu maakuntakukaksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Tyrnipensaassa on vahvat piikit.
Tyrnipensaassa on vahvat piikit. Kuva: Maarit Cederberg / VL-arkisto

Piikikästä superruokaa

Tyrni on aina ollut Pohjanlahden rannikon superruokaa. Kalastajat tarjoavat tyrnimarjasosetta kalan höysteenä.

Suomessa tyrnin viljely on aloitettu vasta 1980-luvulla. Uusia lajikkeita kehiteltäessä on haettu vähäpiikkisiä pensaita.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tyrni leviää vaellusjuurien avulla ja saattaa muodostaa tiheitä pensaikkoja jyrkkiä rinteitä pengertäen. Tyrnin juurinystyröiden sädesienet sitovat typpeä. Keväällä ennen lehtien puhkeamista oksahankojen tyviin ilmestyy vaatimattomia kukkaryppäitä. Kukinnan jälkeen aukeavat tyrnipensaan hopeanharmaat lehdet.

Tyrnin marjat kypsyvät vasta syys-lokakuussa. Silloin pensas helottaa appelsiininkeltaisena harmaantuvassa maisemassa. Täysin kypsästä marjasta voidaan puristaa mehua suoraan pulloon. Vaikka tyrnin rauhoitus on päättynyt, sato kerätään edelleen oksia varjellen.

Linnut käyttävät ravinnokseen pensaisiin jääviä talvimarjoja ja kylvävät niitä ympäröivään maastoon.

 

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vitamiinipommi

Tyrnin marja on maultaan suuta kurovan hapan. Maku koostuu muun muassa omena-, viini-, etikka- ja kiinahaposta.

Kansanparannuksessa lehdistä ja kukista on tehty teetä yskään ja marjasoseella on hoidettu ripulia, reumaa, ihottumaa ja keripukkia. Siemeniä on otettu avuksi ummetukseen.

Tyrniruokia on syöty aluksi vain rohtona. Ruoilla on hoidettu flunssaa, vahvistettu sydäntä ja torjuttu syöpää. Nykyisin tyrni kelpuutetaan jopa kosmonauttien ruokavalioon.

Tyrni on varsinainen C-vitamiinipommi. Jo muutama marja päivässä torjuu vaivihkaa kevätväsymyksen. Kypsymisen alussa marjojen C-vitamiinipitoisuus on korkeimmillaan. Marjassa on myös karoteeneja sekä tuntuvasti B- ja K-vitamiineja.

Tyrni sisältää muun muassa sinkkiä, mangaania, magnesiumia, natriumia ja kalsiumia. Marjan runsas hivenainepitoisuus vahvistaa luustoa, pitää yllä lihaskuntoa ja vahvistaa hermorakenteita. Flavonoidipitoisuudeltaan vain variksenmarja, puolukka ja aronia yltävät marjoista tyrniä ylemmäs.

Tyrnin marjat sisältävät SOD-entsyymiä, joka on tehokas antioksidantti.
Tyrnin marjat sisältävät SOD-entsyymiä, joka on tehokas antioksidantti. Kuva: Maarit Cederberg / VL-arkisto

Sydämellinen öljypensas

Tyrnin marjat sisältävät SOD-entsyymiä, joka on tehokas antioksidantti. SOD eli superoksididismutaasientsyymi eliminoi elimistön happiradikaaleja. Iän myötä SOD-entsyymin eritys vähenee ja puutos altistaa ikääntymisen vaivoille.

Entsyymi tuhoutuu kuumennuksen aikana.

Tyrnin marjoissa, kuorissa, hedelmälihassa, siemenissä ja lehdissä sekä pensaan kuorissa ja juurissa on kasviöljyjä. Pelkästään marjan hedelmälihassa on 8 prosenttia tyrniöljyä, siemenissä vielä enemmän.

Tyrnin öljyt sisältävät arvokkaita omega-3, -6, -7- ja -9-rasvahappoja. Alfalinoleenihappopitoisuudeltaan tyrni on oliiviöljyn veroinen.

Tyrnimehu on niin öljyistä, ettei se liukene veteen. Tuoremehussa öljy nousee mehun pinnalle. Öljypitoisuus on korkein täysin kypsissä marjoissa, joissa on myös eniten rasvaliukoisia karotenoideja ja E-vitamiinia, ihoa hoitavia suoja-aineita. Tyrniöljy parantaa sydämen toimintaa, lisää verisuonten joustavuutta ja ehkäisee rytmihäiriöitä. Venäjällä tyrniöljyllä on hoidettu säteilyn aiheuttamia vaurioita ja korjattu verisuonikovettumia. Tyrniöljyllä on myös lievitetty palovammoja ja parannettu ihotuberkuloosia.

 

Limakalvojen avuksi

Ravintona öljyt voitelevat limakalvoja kosteiksi ja pehmeiksi koko vartalon mitalla. Kansanlääkinnässä tyrniöljyä on otettu avuksi mahavaivoihin, silmien kirvelyyn ja mielenpahoituksiin. Tyrni tarjoaa apua myös tupakan- ja makeanhimoon.

Tyrniöljy voitelee ärtyneen suoliston limakalvoja. Suolistosyövän tai eturauhassyövän säteilytyksen jälkihoitona lempeä tyrniöljyöljykuuri jouduttaa limakalvojen ja tiehyiden paranemista.

Kauneudenhoidossa tyrniöljyillä hoidetaan hilseilevää ja kuivaa ihoa ja suojaudutaan auringon uv-säteiltä. Kosmetiikkateollisuus käyttää öljyjä hyväksi päivävoiteissa ja ikääntyvän ihon hoidossa.

Tyrnimarjan pusertaminen iholle on vanha saaristolaisten kauneusvinkki, jota sopii kokeilla ihonhoitoon edelleen.

Kiinalaiset keittävät tyrninlehdistä teetä, jolla on vihreän teen kaltainen virkistävä vaikutus.
Kiinalaiset keittävät tyrninlehdistä teetä, jolla on vihreän teen kaltainen virkistävä vaikutus. Kuva: Maarit Cederberg / VL-arkisto

Verenpaineen hallintaan

Kiinalaiset keittävät tyrninlehdistä teetä, jolla on vihreän teen kaltainen virkistävä vaikutus. Tyrnitee nopeuttaa nestekiertoa ja suojaa muun muassa kihdin ja reuman oireilta.

Tyrnin lehdissä on flavonoideja, kversetiiniä, myrisetiiniä ja isoramnetiinia, joka suojaa soluja LDL-kolesterolin haitoilta ja yhdessä kversetiinin kanssa tukee hyvää kolesterolia.

Flavonoidit edistävät syöpäsolujen tuhoutumista ja vähentävät verisuonten kalkkeutumista. Flavonoidien ansiosta tyrnitee on luonnollinen verenpainetta alentava juoma. Flavonoidit näyttävät laskevan myös veren sokeriarvoja.

 

Raikasta tyrniruokaa

Tyrnin käyttö päivittäin tukee yleiskuntoa. Marjan vahva väri säilyy kuumennettaessa. Esimerkiksi tyrnihyytelöllä kruunattu juustokakku tai yksinkertainen tyrnikiisseli päättää keväisen aterian raikkaasti.

Toipilaan ruokavaliossa tyrnillä on kuningattaren osa. Tehokkainta on nauttia marjat tuoremehuina ja nektareina.

Tyrnijauhe syntyy mehunpuserruksen ohessa kuorista ja siemenistä. Jauhe sopii viilin, jogurtin ja puuron joukkoon, ja siitä saa suojakuituja kakkuun tai sämpylöihin. Myös kalan leivitykseen tyrnijauhe on omiaan ja antaa hienon aromin vaikkapa uuniloheen. Retkiruokiin jauheripsaus lisää puhtia.

Valmiita, marjantuottajien valmistamia tyrnijauheita myydään esimerkiksi messuilla, maalaismarkkinoilla ja luontaistuotemyymälöissä.

Kokeile Aarteen tyrnireseptejä:

Tyrni-valkosuklaakakku

Tyrnigraavattu kala

Tyrnimarinoitu hirven jääpaisti

Maukkaat ateriakastikkeet

Kolmen marjan kerrossorbetti

Metsäpalvelut

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Lisää laskuriin vain tilasi pinta-ala ja maakunta, niin saat arvion metsätilasi arvosta.