Kirja Tv-leipuri esittelee suosikkinsa
Toukokuussa ilmestynyt Onnellinen leipuri on kokoelma Koko Suomi leipoo -kilpailun voittaneen Anders Wikströmin lempireseptejä.
Tarjolla on ammattimainen ja pedantti näkökulma leipomisen saloihin.
Kansikuva ei houkuttele: Tahrattoman puhdas leipuri hymyilemässä kauluspaidassaan antaa teennäisen vaikutelman. Sisältö kuitenkin ratkaisee.
Reseptejä on laidasta laitaan. On virkistävää nähdä tutummista resepteistä uusia muunnoksia: kuivakakku saa fudgetyyppisen kuorrutteen ja porkkanakakkua höystetään pähkinöillä.
Tuomareiden sydämet kisassa valloitti yksinkertainen sitruunakääretorttu, jota ”voisi tarjoilla missä tahansa pariisilaisessa kahvilassa”.
Wikström suosii leivonnassaan karpaloiden ja mantelimassan käyttöä ja vuorottelee mukavasti klassikkojen (kardemummapullat) ja erikoisuuksien (pistaasimacaronit) välillä.
Kirjan parasta antia asiaan vihkiytymättömälle ovat tekniikkaan liittyvät ohjeet.
Wikström kertoo temperoinnin saloista ja esittelee leipurin pikku apulaisen, tohottimen, jolla esimerkiksi pikkuleipiin saa mestarillisen loppusilauksen paahtamalla niiden pinnalla olevaa tomusokeria.
Kirjan kuvittaja Laura Riihelä on huolehtinut, että
tarjolla on myös runsaasti silmänruokaa.
Arvio kunkin leipomuksen vaikeusasteesta tai leivontaan kuluvasta ajasta olisi lisännyt kirjan käyttökelpoisuutta.
Nyt Wikströmin viimeisteltyjä luomuksia katsellessa syntyy helposti vaikutelma, että tohottimen kanssa pipertäessä ja temperoidessa menee koko päivä.
Kokonaisuutena kirja antaa kuitenkin herkulliset eväät kesävieraiden ilostuttamiseen.
Tuulikki Viilo
Anders Wikström: Onnellinen leipuri. 159 sivua. WSOY.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
