Tiesitkö: Mämmi ei ole ainoa kansallinen herkkuruoka, joka muistuttaa sitä itseään – eräässä maassa vastaavaa erikoisuutta sivellään leivälle
Australialaisten suosikkilevite kehitettiin sata vuotta sitten hiivajätteistä.
Suomalaiset nauttivat mämmistä, australialaiset Vegemite-levitteestä. Kansallisherkkuja yhdistää niiden uniikki ulkonäkö. Kuva: Kari SalonenKuvittele ensin oluenvalmistuksesta tähteeksi jäävä hiivajäte. Kuvittele seuraavaksi, että siitä valmistettaisiin tummanruskeaa levitettä, jota myytäisiin joka kulmakaupassa purkkitolkulla.
Tällainen on tilanne Australiassa, jossa Vegemite-nimistä, hiivajätteestä valmistettua levitettä sivellään hanakasti paahtoleivän päälle. Jos mämmi näyttää Suomessa vierailevien ulkomaalaisten mielestä siltä itseltään, vähintään yhtä epäilyttävältä näyttää Vegemite.
Vegemite-levite viettää satavuotisjuhlaa, sillä sen kehitti vuonna 1923 australialainen kemisti C. P. Callister. Tarkoituksena oli luoda kotimainen vaihtoehto brittiläiselle Marmite-levitteelle, joka kuljetettiin Australiaan kirjaimellisesti maailman toiselta puolen.
Aivan heti Vegemite ei australialaisten aamiaispöytiä valloittanut. Toisen maailmansodan aikana brittiläistä Marmitea ei kuitenkaan enää saatu tuotua maahan, joten vaihtoehdon tarjosi kotimainen levite.
Jos suomalainen kaipaa ulkomailla ruisleipää, australialaiselle vastaava tuote saattaa hyvinkin olla Vegemite. Sitä pidetään samanlaisena kansallisena ikonina kuin Ulurua tai Sydneyn oopperataloa.
Onpa Vegemitea käytetty myös kuvailusanana. Australian entinen pääministeri Kevin Rudd nimittäin kuvaili vuonna 2007 olevansa ”paahtoleipää Vegemitella” -tyylinen henkilö.
Lähde: National Museum Australia: Vegemite
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









