Martat viihtyvät piirakkatalkoissa
Martat Virva Neuvonen, Eila Turunen ja Maila Malinen Kiteen Puhoksesta ovat käyneet Joensuun torilla jo ainakin 15 kesänä talkoilemassa piirakoita. Lari Lievonen Kuva: Viestilehtien arkistoJoensuu (mt)
”Mukava täällä on olla ihmisten parissa, kahvit saadaan, ja äsken söimme jäätelöt”, peräti 15 vuotta Joensuun torilla piirakkatalkoissa käynyt Puhoksen martta Eila Turunen Kiteeltä sanoo.
Tottunein sormin hän pyöräyttää ruistaikinasta pyöreän piirakkapohjan pulikalla.
Vieressä kaulii Maila Malinen, ja naiset alkavat pohtia, onko se kaulimista vai kaulaamista, kun ruistaikinasta muokataan ohuen ohut piirakkapohja.
Toisella puolella Virva Neuvonen pyöräyttää puisella pikarilla taikinalevystä pyöreitä kiekkoja.
Marttojen piirakkapajassa tärkeätä on tehdä tasakokoisia ja tasalaatuisia huippuyksilöitä, jotka myydään naapurikojun kahviossa.
Haastattelupäivänä viiden naisen porukka tekee 400–500 karjalanpiirakkaa. Heinäkuun turistisesonkina saatetaan yltää jopa tuhanteen kappaleeseen.
Muutama kymmenen perunakuorista vatruskaa on myös sinä aamuna jo tehty.
”Vatruska on vaikeampi tehdä. Se vaatii piirakkaa enemmän käsityötä”, Eila Turunen vertailee.
Piirakkapajassa naisia auttaa rutiini. Työt jaetaan etukäteen niin, että jokainen tietää, mitä tekee.
Kiertoilmauuni hohkaa 300 asteen lämpöä leipojien selän takana, mutta se ei haittaa koleana kesäaamuna.
”Yhdessäolo täällä on tärkeintä. Mukavasti on talkoolaisia löytynyt joka kesä. Edes yhdistyksemme ei saa tästä rahaa, vain matkat korvataan”, 56 vuotta Puhoksen martoissa toiminut Anja Leminen kertoo.
Yhdistyksen rahastonhoitaja Helena Suvanto toteaa, että eläkkeellä ehtii talkoisiin ja että piirakkareissut merkitsevät samalla hauskaa kesäistä kaupunkimatkaa.
”Opin itsekin täällä piirakantekoa, koska kotona en näitä juurikaan tee”, Suvanto kertoo.
Muut naiset sanovat tekevänsä puu-uuneissaan myyntipiirakoita pienempiä ja sievempiä tarjottavia, sellaisia, jotka ovat kysyttyjä ainakin perhejuhlissa.
Tällä kertaa talkoolaisista kaikki ovat eläkkeellä. Missä luuraavat nuoret?
”Aika vähän talkoissa käy alle 30-vuotiaita. Yhden käden sormin heidät voi kesässä laskea”, Pohjois-Karjalan marttojen ammattileipuri Raija Asikainen vastaa.
Hän on päivittäin mukana vastaamassa taikinan ja puuron teosta sekä paistamisesta eri puolilta maakuntaa saapuvien talkoolaisten kanssa.
Hän myös paljastaa piirakoiden suussa sulavuuden salaisuuden: puurossa on kermaa.
Pohjois-Karjalan marttapiirin toiminnanjohtajana kolmatta kesäänsä aloitteleva Katja Kolehmainen sanoo usein työmatkallaan piipahtavansa marttakahvilassa ja piirakkapajassa.
”Pohjois-Karjala on vahvaa martta-aluetta. Peräti 40 vuotta yhdistykset ja piiri ovat yhdessä halunneet kehittää toimintaa. Marttojen talkootyöllä todellakin turvataan ammatillinen neuvontatyö”, Kolehmainen kuvaa.
Näinä päivinä pyörähtävät käyntiin Joensuun torilla pidettävät lasten piirakkakoulut. Viime kesänä niihin osallistui iltapäivisin talkoolaisten lopetettua urakkansa noin 100 lasta ja nuorta.
”Meille martoille on tärkeätä siirtää perinteistä ruokakulttuuria uusille sukupolville”, Kolehmainen kiteyttää.
Liisa Yli-Ketola
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
