Raparperin voi säilöä veteen
Lotta Svärd -järjestö neuvoo perinteiset menetelmät säilöä raparperia.
Vesiraparperia tehdään yksinkertaisesti sullomalla raparperia tiiviisti, pieninä paloina pulloon ja kaatamalla kylmää vettä päälle. Vesi kannattaa keittää ja jäähdyttää ennen pulloon kaatamista. Lopuksi pullot korkitetaan huolellisesti.
Säilöntämenetelmä esiteltiin 1930-luvun alussa Lotta Svärd -lehdessä.
Toinen klassinen säilöntätapa on valmistaa virkistävää raakamehua. Raparperit raastetaan, vesi sekoitetaan joukkoon ja seos pannaan siivilään valumaan. Mehu maustetaan mieleiseksi esimerkiksi sokerilla ja kardemummalla. Kun sokeri on sulanut, mehu pullotetaan.
Raparperi-porkkana-sosetta käytettiin pitkin talvea ruuan lisäkkeenä. Sen valmistamiseen tarvitaan 2 kiloa porkkanoita, 1 litra vettä, 2 kiloa raparperia ja 2 kiloa sokeria.
Porkkanat kaavitaan puhtaiksi, leikataan viipaleiksi ja keitetään pehmeiksi. Sitten ne muserretaan sihdin läpi ja laitetaan uudelleen kattilaan, mihin lisätään kuoritut, paloitellut raparperit ja sokeri. Keitetään hämmentäen, kunnes sose on tasaista ja kiinteää.
Sose laitetaan kuumana kuumiin purkkeihin, jotka peitetään soseen jäähdyttyä.
Katja Lamminen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
