Hellan kulmalla Rautapata kokkaa kiireen keskellä
Mikroruokien ja einesten keskellä vanha kunnon valurautapata on jäänyt paitsioon, vaikka se jos mikä on kiireisen ruuanlaittajan pelastus.
Ei muuta kuin pata sisältöineen uuniin yöksi noin 75 asteeseen juuri ennen nukkumaanmenoa. Aamulla ruoka on valmista nautittavaksi.
Mitä padalla voi valmistaa?
Padan kannen alla muhivat mitä parhaiten ruhon vaatimattomammat osat, eikä luista ole haittaa. Sinne vaan kannen alle possun niskaa, lampaan lapaa ja naudan takapotkaa. Myös broileri muhii lempeässä lämpötilassa kuivumatta.
Lihan kaveriksi suuriksi lohkoiksi pilkottuja juureksia ja yrttinippu sekä tilkka vettä. Juurekset kypsyvät yön aikana mössöksi, mutta se ei haittaa – päinvastoin. Ne ovat antaneet makunsa lihalle ja liemelle, mutta eivät karkota ruuan äärestä kypsiä juureksia karsastavia ruokailijoita.
Kunnollinen valurautapata maksaa, mutta hyvin hoidettuna se on lähes ikuinen. Pitää vain muistaa muutama asia.
Uusi pata pitää rasvapolttaa kunnolla. Tähän hyvä ohje löytyy muun muassa marttojen verkkosivuilta.
Pata ei ole ruuan säilytysastia, ja se kannattaa puhdistaa heti käytön jälkeen. Pesu pelkällä lämpimällä vedellä riittää, älä koskaan käytä pesuainetta.
Pesun jälkeen pata kuivataan pyyhkeellä tai talouspaperilla. Sitten se kannattaa laittaa hetkeksi hellan levylle, joka on ykkösellä. Pataa ei kuumenneta, ainoastaan lämmitetään hetki, jotta se kuivuu. Tämän jälkeen padan sisäpinta pyyhkäistään ruokaöljyllä.
Pata säilytetään kuivassa paikassa ilman kantta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
