Mullistava tutkimus: Kaalien syöminen voi estää keuhkoinfektioita
Kyseessä lienee ensimmäinen tutkimus, jossa osoitetaan mekanismit, joilla syöty ruoka voi osallistua virusinfektioiden torjuntaan.
Kaalit kuten muutkin kasvikset ravinnossa auttavat laihtumisessa, vähentävät sydäntauteja ja pitävät mahan kunnossa.Kuten tiedämme kasvikset ovat terveellisen maineessa. Kaaleissa on esimerkiksi runsaasti kuituja, hivenaineita ja C-, E-, K- ja B19-vitamiineja. Kaalit kuten muutkin kasvikset ravinnossa auttavat laihtumisessa, vähentävät sydäntauteja ja pitävät mahankin kunnossa. Mielenkiintoisen uuden tiedon kaalien vaikutuksista tarjoilee tutkimus arvostetussa Nature-tiedelehdessä. Sen mukaan kaaleissa runsaana esiintyvät molekyylit auttavat estämään virusten ja bakteerien aiheuttamia infektioita keuhkoissa.
Keuhkojen ilmateiden sisäpintaa kattaa ohut endoteelisolujen kerros, joka muodostaa liman ohella esteen ulkoisten haitallisten aineiden ja taudinaiheuttajien pääsylle kudoksiin. Jos este pettää, kudokset vaurioituvat ja hapen saanti vaikeutuu keuhkorakkuloihin kertyvistä nesteistä ja tulehdussoluista.
Tutkimusryhmä Francis Crick Instituutissa Lontoossa päätti selvittää endoteelisoluissa olevien aryylihiilivetyreseptorien (AHR) roolia tässä tapahtumaketjussa. AHR osoittautui keskeiseksi rakenteeksi influenssaviruksen aiheuttaman vaurion torjunnassa. Jos sitä oli vähän endoteelisoluissa, keuhkovauriot olivat huomattavat. Seurauksena myös jälkitauteja aiheuttavat bakteerit yleistyivät.
Miten tämä liittyy kaaleihin? Mitä enemmän AH reseptoreita soluissa on, sitä paremmin toimii este ja infektion vastustus. Kaaleissa taas on runsaasti yhdisteitä, jotka lisäävät näitä reseptoreita solujen pintaan. Suolesta nämä yhdisteet pääsevät verenkiertoon ja sitä kautta keuhkojen endoteelisolujen kanssa tekemisiin. Ne tarttuvat AH reseptoreihin, joita solut alkavat tuottaa lisää tarpeeseen.
Tämä lienee ensimmäinen tutkimus, jossa osoitetaan mekanismit, joilla syöty ruoka voi osallistua virusinfektioiden torjuntaan. Siispä meillä on hyvä syy lisätä etenkin parsa- ja kukkakaaleja dieettiimme. Keräkaalitkin, jotka ovat tosi edullista ruokaa, kelpaavat hyvin. Ehkä syksyn virukset pysyvät kurissa. Kaalien muut terveysvaikutukset tulevat bonuksena.
Lähde: (Nature https://doi.org/10.1038/s41586-023-06287-y)
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







