Maidon mahtiasema ravitsemussuosituksissa ihmetyttää HK:n johtajaa
TAMPERE (MT)
EU-kansalaisista suomalainen syö kuudenneksi vähiten lihaa vuodessa, mutta meijerituotteiden kuluttajana hänellä on hallussaan unionin ykkössija.
”Hienoa työtä meijerialalta, mutta miten tämä näkyy ravitsemussuosituksissa”, ihmettelee HK Scanin toimitusjohtaja Hannu Kottonen.
Ravitsemuksesta käytävässä keskustelussa liha päätyy lähes poikkeuksetta keskiöön. Miksi maito ei ole samanlaisen ryöpytyksen kohteena, Kottonen pohti viime perjantaina Tampereella järjestetyssä PI-lihaforumissa.
Suomalainen kuluttaa lihaa 75 kiloa vuodessa. Lihansyöjämaiden kärjessä ovat Espanja ja Tanska, joissa yksi kansalainen nauttii yli 100 kiloa lihaa vuoden aikana.
”Jos liha on niin epäterveellistä kuin väitetään, niin miksi näiden maiden kansalaiset eivät kuole paljon suomalaisia nuorempina?”
Viimeksi liha nousi julkisuuteen, kun maailman terveysjärjestö WHO nosti prosessoidut lihatuotteet syöpäriskiltään samaan luokaan tupakan kanssa.
HK Scan kannustaa noudattamaan täysipainoista ja terveellistä ruokavaliota, johon liha kuuluu. Tätä suositusta lihakohut eivät ole muuttaneet, Kottonen linjaa.
Hän muistuttaa yhtiön saaneen muutama vuosi sitten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kansanterveyspalkinnon erityisesti kehittämänsä rypsiporsaan ansiosta, mutta myös vähentämällä tuotteistaan suolaa.
”Tällä linjalla jatketaan.”
Toimialan jatkuva lyöminen ja painostaminen vaikuttaa mielikuviin ja lopulta kulutukseen.
”Toimiala ei ole onnistunut kertomaan, mitä hyvää lihatuotteissa on”, Kottonen myöntää.
Ravitsemukseen liittyvät asiat herättävät tunteita.
”Esitetään puoliuskonnollisia vaatimuksia”, Kottonen heitti ja kertoi joskus pohtineensa, pitäisikö yrittää kehittää pork’kana (pork = englanniksi sianliha).
Maija Ala-Siurua
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
