Maidon tuonti romahti tammi–heinäkuussa
Tammi–kesäkuussa Suomeen tuotiin 8 miljoonaa kiloa maitoa, mikä on peräti 70 prosenttia vuodentakaista vähemmän.
Suomen Gallup Elintarviketiedon maitomarkkinakatsauksen mukaan suomalaismeijerit vastaanottivat tammi–heinäkuussa 1,4 miljardia litraa maitoa, lähes 3,5 prosenttia vuodentakaista enemmän. Määrästä oli luomua vajaat 27 miljoonaa litraa.
Piimän, viilien ja jugurttien valmistus väheni, sen sijaan hapatettujen kermavalmisteiden, kerman ja muiden tuoretuotteiden tuotanto kasvoi. Maitojen määrä pysytteli ennallaan.
Juustojen kulutus kasvoi eniten, jugurtin ja voin väheni eniten.
Juustoissa ja jugurteissa ulkomaisten tuotteiden osuus on ollut merkittävä.
Syödyistä 82 miljoonasta juustokilosta noin puolet oli ulkomaalaisia. Juustoja tuotiin eniten Saksasta, Tanskasta ja Ruotsista.
Jugurtteja syötiin 68 miljoonaa kiloa, määrästä runsas 70 prosenttia oli kotimaisia.
Suomalaiset joivat maitoa 400 miljoonaa ja piimää 34 miljoonaa litraa. Kermaa kului 20 miljoonaa ja viiliä 10 miljoonaa kiloa. Voita käytettiin 11 miljoonaa kiloa.
Meijerimaidon määrän ennustetaan tänä vuonna kasvavan runsaaseen 2,3 miljardiin litraan. Kasvun arvioidaan jatkuvan ensi vuonna, mutta paljon tätä vuotta vähemmän.
Maitotiloja on tämän vuoden lopussa 8 500 ja vuoden päästä runsas 8 000. Lopettamistahti on jo vuosia ollut viiden prosentin luokkaa vuotta kohti.
Vastaavasti lypsylehmiä on yhä enemmän, vuoden päättyessä 284 000. Ensi vuonna pääluvun arvioidaan pysyvän samana.
Keskilehmäluku kipuaa sekin vuosi vuodelta ja päätyy tänä vuonna runsaaseen 33:een. Ensi vuonna lypsytilan koko kasvanee kahdella lehmällä.
Keskituotoksen ennakoidaan saavuttavan 8 000 litran rajan ja paranevan edelleen ensi vuonna.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
